Home > Schenking architectenarchief Maurice Vermeersch (1901-1977) aan Brugse Stadsarchief

Schenking architectenarchief Maurice Vermeersch (1901-1977) aan Brugse Stadsarchief

Geschreven op 28 februari 2024 om 07:00 door Mario De Wilde

Onlangs kreeg het Stadsarchief van Brugge voor het eerst een aanbod van schenking van een groot archief van een gerenommeerd Brugs architectenbureau. Op aangeven van kleindochter Maïté Vermeersch (van bureau LMS-architecten), en onder het goedkeurend oog van zoon en architect Luc Vermeersch mocht het Stadsarchief in de voormalige woning van architect Maurice Vermeersch in de Beenhouwersstraat diens omvangrijke archief ophalen.

Maurice Vermeersch (1901-1977) begon zijn loopbaan in 1923 onder de vleugels van Jozef Viérin, architect en schepen van Openbare Werken in Brugge tussen 1921 en 1938, wiens invloed hij zijn hele carrière heeft meegedragen. In 1927 startte hij zijn eigen architectenbureau dat al snel een hoge vlucht kende. Hij evolueerde van een eigentijdse vormgeving al vlug naar de neostijlen en werd een veelgevraagd en belangrijk restauratiearchitect, zowel particulier als voor openbare besturen zoals het Brugse stadsbestuur. In het oog springende projecten waren onder meer de restauraties van de Hallen en het Belfort tussen 1949 en 1974 en van de Saaihalle tussen 1968 en 1970. Enerzijds wou hij steeds zoveel mogelijk behouden en zo weinig mogelijk vernieuwen, anderzijds was hij net als vele andere tijdgenoten wel voorstander van reconstructies.

Maurice Vermeersch had teken- en schildertalent wat zich reflecteerde in zijn ontwerpplannen. Vanaf 1963 kwam ook zoon Luc Vermeersch op het architectenbureau werken en hij nam het volledig over na de dood van zijn vader in 1977. Naderhand kwam ook de derde generatie met Maïté en Sébastien in de zaak wat resulteerde in het huidige LMS architecten.

“Het geschonken archief bestaat uit meer dan 1.000 bouwdossiers en beslaat een periode van 1925 tot ca. 1962. Van verschillende dossiers beschikt het Stadsarchief al over de goedgekeurde bouwvergunning, maar de meerwaarde hier is dat in het dossier van de architect ook andere interessante documenten zitten zoals bestekken, contracten, voor- en tussenontwerpen … Dit alles geeft een bijzonder inzicht in de werking van een groot Brugs architectenbureau. Mee in de schenking zitten ook een aantal oudere plannen van de Onze-Lieve-Vrouwekerk en een belangrijk aantal oorlogsdossiers”, zegt schepen van Cultuur Nico Blontrock.

Burgemeester Dirk De fauw: “Als stadsbestuur willen we alvast de familie Vermeersch van harte bedanken voor deze mooie schenking. Via het Stadsarchief kunnen we alle documenten voor een breder publiek beschikbaar stellen.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.