Home > Schatten van Vlieg lanceert haar 15e editie op Triënnale Brugge

Schatten van Vlieg lanceert haar 15e editie op Triënnale Brugge

Geschreven op 2 juli 2021 om 16:05 door Mario De Wilde

Gisteren ging voor de 15e keer de bekende kinderzoektocht ‘Schatten van Vlieg’ van start onder het thema ‘Zie jij wat ik zie?’. Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon komt voor de lancering naar Brugge, waar de schattenjacht gemaakt voor Triënnale Brugge 2021: TraumA aan een test wordt onderworpen. ‘Vlieg’ is vandaag een bekende figuur in het cultuurlandschap. Al vijftien zomers lang organiseert het familielabel schattenzoektochten in en rond bibliotheken, musea, erfgoed en openluchtlocaties in Vlaanderen en Brussel voor families met kinderen tot 12 jaar. Kunst en cultuur worden op die manier laagdrempelig aangeboden en nieuwe (of bestaande) plekken worden zo vanuit een speelse hoek ontdekt.

Ook in Brugge doen tal van cultuurhuizen mee aan de actie, waaronder Triënnale Brugge die voor haar derde editie TraumA een zoektocht op maat heeft uitgewerkt in samenwerking met Mastiek. Kijkopdrachten, vertrekkende vanuit de dertien hedendaagse kunst- en architectuurinterventies verspreid over de stad, zetten aan tot nader onderzoek. Op een creatieve manier wordt het verhaal van Triënnale Brugge onthuld en komen families terecht op eerder verborgen plekken in de stad. En wie alle vragen ontrafeld wordt beloond.

“Schatten van Vlieg is een ideale kennismaking voor kinderen en hun ouders met onze stad en Triënnale Brugge. Door de ogen van hedendaagse kunst en architectuur leren ze Brugge kennen, groeit hun interesse in cultuur en leren ze deze op een speelse manier te interpreteren. We nodigen iedereen uit om deze zomer op zoektocht te gaan, jong en oud”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

“Naast de Triënnale-zoektocht zijn er nog meer zoektochten in Brugge. Musea Brugge heeft een lange traditie hierin en doet ook dit jaar mee met wel vijf zoektochten. Zo zijn er schatkisten verstopt in de tuin van het Gezellehuis, in het Volkskundemuseum, in het Gruuthuusemuseum – een zoektocht die speciaal ontwikkeld is voor dove en horende kinderen – en op de tentoonstellingen ‘Seads’ en ‘De wereld binnen handbereik’”, zegt schepen van Cultuur Nico Blontrock.

“Met Triënnale Brugge zetten we actief in op een aanbod voor gezinnen. Met de Schatten van Vlieg-zoektocht willen we kinderen op een laagdrempelige manier onderdompelen in de taal van hedendaagse kunst en architectuur. Zo trachten we hun waardering hiervoor aan te scherpen. Zij zijn namelijk het publiek van de toekomst”, zegt schepen van Jeugd Mathijs Goderis.

Naast de Schatten van Vlieg-zoektocht, die loopt van 1 juli tot en met 31 augustus, organiseert Triënnale Brugge wekelijks op zondag een belevingstocht (6-12 jaar) en kunnen kinderen in de Brugse infopunten een gratis doepakket afhalen om zelf creatief mee aan de slag te gaan. En er is nog meer. Ontdek het volledige aanbod voor families en scholen via www.triennalebrugge.be.

Triënnale Brugge 2021: TraumA loopt nog tot 24 oktober en is gratis te bezoeken in de Brugse binnenstad en Zeebrugge.

____________
Over Schatten van Vlieg: Zie jij wat ik zie?
Schatten van Vlieg is een initiatief van publiq in samenwerking met My Family. Al voor het 15e jaar op rij brengen de zoektochten families met kinderen tot 12 jaar op een speelse manier in contact met cultuur en vrijetijdsbesteding, dit jaar rond het thema ‘kijken’. In de zomer van 2020 klokte de actie af op meer dan 70.000 bezoekers. Deze editie hoopt de organisatie minstens evenveel families een aangename ervaring te kunnen bieden.

De actie loopt van 1 juli tot en met 31 augustus 2021 op meer dan 350 locaties in Vlaanderen en Brussel.
Meer info en de deelnemende locaties vind je op www.schattenvanvlieg.be.

Win een heerlijk familieweekend
Is de schat gevonden? Dan volgt er een beloning. Er zijn onder meer drie verschillende stickervellen – meerdere zoektochten doen, loont dus de moeite. Op de stickervellen staat een wedstrijdcode. Schattenjagers vullen deze in op de website van UiTmetVlieg om kans te maken op heerlijk familieweekend aan zee. Wie een UiTPAS heeft kan een punt sparen bij de deelnemende schattenlocaties voor een extra wedstrijdcode.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.