Home > Say cheese: nieuwe Bavet op Brugse Simon Stevinplein scoort meteen tijdens openingsweekeinde

Say cheese: nieuwe Bavet op Brugse Simon Stevinplein scoort meteen tijdens openingsweekeinde

Geschreven op 20 april 2019 om 15:27 door Mario De Wilde

Het was vandaag al een hele dag koppen lopen, niet alleen aan de kust maar ook -en vooral- in Brugge. Toeristische trekpleisters, bootjes en paardenkoetsen deden gouden zaken en al vanaf 10.30 uur stonden alle randparkings vol. Eén van de nieuwe culinaire blikvangers in Brugge is zondermeer Bavet. Met drie nieuwe openingen dit voorjaar is Bavet momenteel de snelst groeiende fast- casual restaurantketen. Of beter restaurantcollectie. Een bord Bavet spaghetti smaakt op de tien locaties hetzelfde. Maar elke Bavetbrigade werkt echter in een bijzonder pand met een eigen geschiedenis, groove én muze. Eigenheid en karakter in de beleving doorbreken doelbewust de uniformiteit van een keten. Elke Bavet locatie is uniek en brengt een hommage aan de omgeving. Samen vormen ze de Bavet collectie: comfortfood met telkens een eigen muze.

Drie nieuwe muzen

In Brugge is op het Simon Stevinplein de bekende wetenschapper naar wie het plein genoemd werd, de muze die de eerste Bavet in West-Vlaanderen inspireert. Vlakbij de Gentse Graslei is Daniël Termont als gerenommeerd stroppendrager de muze voor de derde Bavet in de Arteveldestad. De hoofdstad houdt hetzelfde strakke tempo aan. In de Art Nouveau omgeving van de Baljuwstraat opent de derde Brusselse Bavet met Victor Horta als muze. Het interieur van de drie hoekpanden karakteriseert telkens kort de geschiedenis van de omgeving.

Rijk repertoire

Elke Bavet uit de collectie heeft overigens een spaghetti met een lokale toets op de menukaart staan. Die kaart biedt zowel gewone als volkoren spaghetti naast glutenvrije spaghetti. Met bolognese saus, gehaktballetjes, kip of veggie balls. Met parmezaan of emmentaler en extra’s als spek, uien of champignons. In diverse formaten en dan zijn er nog de fameuze combinaties zoals The Holy Grail of The Billy Bunter om een paardenhonger te stillen of om zich te wapenen alvorens een lange nacht in te duiken. Binnenkort verrijkt een pittige vleesvrije saus mét typische textuur van bolognese het repertoire.

‘Second best spaghetti’

Spaghetti met een slabbetje. Zo opende vier jaar geleden het eerste Bavet restaurant in Gent. Dit voorjaar telt de collectie dus tien chill-out spots. Bavet ging van in het begin stroomopwaarts met een eigen visie en Bavetspeak. ‘Een Bavetje doen’ werd al snel een staande uitdrukking. Ambitieus serveert elke Bavetbrigade aka The Baveteers de ‘second best spaghetti’. Omdat de beste waarschijnlijk thuis door moeder of grootmoeder gemaakt wordt. Bavet maakt het verschil met smaakrijken sauzen geserveerd in pandjes die elk een eigen geschiedenis, vibe en muze hebben. Bavet koos van bij de start voor typische karaktervolle locaties. Vaak gesloten of verloederde stadskroegen of leegstaande panden die dringend aan een herbestemming toe waren en waardoor het stedelijk weefsel hersteld werd.

Collectie met apart DNA

Klinkt het Bavet concept ‘made for friends’ misschien wat hoogdravend? Een Bavet profileert zich als het nieuwe genre buurtcafé waar je komt om een flinke honger snel, comfortabel en betaalbaar te stillen. Een doelstelling die snel omarmd werd. “Prima spaghetti succesvol serveren, was maar een deel van het opzet,” aldus Bavetopperhoofd Peter Van Praet. “Dat succes verduurzamen door connectie te maken met de omgeving en lokale gemeenschap is nog steeds een even grote uitdaging.” Naast de herkenbare smaak van Bavet spaghetti markeren de karaktervolle locaties met een eigen geschiedenis het aparte DNA van de Bavetcollectie. Die zal tegen volgend jaar wellicht vijftien locaties tellen met wellicht twee flagship stores in Nederland en Frankrijk.

Over Bavet:
Spaghetti met een twist. Bavet is een ‘chill-out’ plaats met karakter en met de op één na beste spaghetti. Die gedachte onderstreept met een knipoog de bescheiden bijdrage van Bavet in het restaurantlandschap met een collectie adressen waarvan drie in Gent en Brussel, twee in Antwerpen en één in Leuven en Brugge. Bavet Spaghetti komt in diverse smaken, combinaties en formaten wat de eigenheid uitmaakt. Spaghetti verveelt nooit en zeker niet bij Bavet. Daarvoor zorgen ook Bavet Angels en Bavet Comedians, keynote sprekers en stand-up comedians die fan zijn van Bavet. Regelmatig worden ze in een Bavet aangekondigd om met ideeën en humor het gedachtegoed van ‘community formation’ op een betekenisvolle en creatieve manier verder vorm te geven.

www.bavet.eu

Foto: onder leiding van een echte Bruggeling Pierrick draait een goed geolied team overuren aan het Simon Stevinplein. Laurie en Emile zijn de acteurs van dienst

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.