Home > Sanapolis op de grens Maldegem/Sijsele krijgt nieuw leven en herbestemming

Sanapolis op de grens Maldegem/Sijsele krijgt nieuw leven en herbestemming

Geschreven op 27 mei 2023 om 10:05 door Mario De Wilde

Sanapolis wekt de prachtige site van het vroegere Sanatorium Elisabeth op de grens van Maldegem en Sijsele/Damme tot nieuw leven om er een plek van ontmoeting en beleving van te maken waar gezondheid, toerisme en sport en beweging centraal staan. De jongste maanden werd achter de schermen het masterplan
klaargemaakt en op 15 juni gaan de eerste realisaties live.

Luc Verhulst, CEO: “Met een voedselbos zorg je voor een stukje duurzame voedselproductie in samenwerking met de natuur. Dat is een investering voor jezelf, de buren van vandaag én voor de volgende generaties. Omdat we met de herbestemming van dit domein volop de weg inslaan van gezondheid en beweging, is de aanleg van een voedselbos voor ons een logische stap.”

“Een voedselbos is een perfecte match tussen natuur en voedselproductie. Het draagt bij aan de biodiversiteit, het versterkt de natuur en zorgt voor heel wat lokaal geproduceerd eetbaar lekkers voor mens en dier. Goed voor het klimaat, maar zeker ook voor elk van de voedselbossers en van de bezoekers die van deze plek zullen kunnen genieten en er ook inspiratie voor de eigen tuin kunnen opdoen. Een voedselbos ademt de sfeer van een natuurlijk bos of bosrand, maar dan met focus op eetbare planten en vruchten. Het is een plek waar je kan plukken, genieten, spelen, elkaar ontmoeten, rusten, leren …”

Voor de aanleg kiest Sanapolis voor een traject van burgerparticipatie. Luc Verhulst: “Daarvoor werken we samen met Velt vzw, een organisatie die al behoorlijk wat ervaring heeft in de aanleg van duurzame voedselbossen. Wij hopen een brede en diverse groep mensen met verschillende talenten warm te kunnen maken om samen dit voedselbos vorm te geven. Sanapolis geeft de groep alle ruimte om eigen accenten te leggen voor de invulling van het terrein. Want de bedoeling is ook dat dit bos ook door actieve samenwerking tussen buurtbewoners en geïnteresseerden tot stand komt en dat een heuse voedselboswerkgroep zich mee engageert om dit bos aan te leggen en te onderhouden. Samen bouwen aan een fijne ecologische plek in je buurt, en samen van de vruchten genieten. In het Sanapolis-voedselbos kan je nieuwe mensen leren kennen, samen genieten van het buitenleven en proeven van de oogst, kennis delen met elkaar en een stukje bijdragen aan een duurzame plek voor iedereen.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.