Home > Samenlevingsdienst en 16 besturen van regio Midwest slaan de handen in elkaar

Samenlevingsdienst en 16 besturen van regio Midwest slaan de handen in elkaar

Geschreven op 27 mei 2023 om 09:01 door Mario De Wilde

DVV Midwest gaat het engagement met de Samenlevingsdienst aan en ondertekent het charter ‘een samenlevingsdienst voor en door jongeren’. “Dit engagement is bekrachtigd door alle zestien besturen uit regio Midwest waardoor de samenlevingsdienst door elk bestuur ondersteund wordt”, aldus burgemeester Kurt Windels (voorzitter cluster Jeugd).

Samenlevingsdienst

De Samenlevingsdienst biedt jongeren tussen 18 en 25 jaar de mogelijkheid om zich gedurende zes maanden voltijds te engageren voor maatschappelijke projecten in de sectoren natuur, zorg, cultuur, onderwijs en sport waarbij ze hun competenties kunnen versterken. Tijdens deze periode worden de jongeren begeleid en kunnen ze vormingen volgen. De jongeren ontvangen als blijk van waardering voor hun inzet een kostenvergoeding en een certificaat van deelname. Deze wordt uitgereikt tijdens een slotceremonie in het Federaal Parlement.

“Het programma biedt jongeren de gelegenheid om vaardigheden te verwerven die essentieel zijn voor hun persoonlijke, sociaal professionele en maatschappelijke ontwikkeling. Door deel te nemen aan het programma kunnen jongeren hun maatschappelijke betrokkenheid en persoonlijke ontwikkeling versterken. Jongeren kunnen bijvoorbeeld meehelpen in een cultureel centrum, kleinschalige landbouw ontdekken, activiteiten leiden in een opvangcentrum voor asielzoekers, in een rusthuis of op een kinderboerderij. Het is een geweldige kans om ervaring op te doen, mensen te ontmoeten, bij te leren, je blik te openen, jezelf te vormen én je toekomst richting te geven.”, aldus Serafine Vanschoenwinkel, co-directeur bij het Platform voor de Samenlevingsdienst.

Burgemeester Ria Beeusaert-Pattyn (voorzitter cluster Welzijn) beklemtoont de grote impact van het programma “75% van de jongeren die deelnemen aan de samenlevingsdienst – van wie bijna de helft weinig onderwijs heeft genoten – vindt een baan of volgt een opleiding binnen de komende 6 maanden. Net daarom is dit symbolisch engagement van de regio en de verschillende besturen zo waardevol”.

Engagementsniveau

Het engagement van steden en gemeenten kan zich op vijf mogelijke niveaus situeren. Dat gaat van een eerder symbolische ondersteuning tot een operationele samenwerking. Midwest stapt in op niveau 1 en gaat het symbolisch engagement aan door het ondertekenen van het charter. Ook de besturen Hooglede, Ingelmunster, Ledegem, Lichtervelde, Oostrozebeke, Pittem, Staden en Wielsbeke stappen in op dit niveau. De besturen Ardooie, Meulebeke, Moorslede, Roeselare, Ruiselede en Wingene kiezen ervoor om zich te engageren op niveau 2, waarbij de gemeente jongeren en potentiële gastorganisaties informeert over de Samenlevingsdienst.

Ten slotte engageren Izegem en Tielt zich op niveau 3, waarbij bovenop de ondertekening van het symbolisch engagement en het informeren van jongeren en potentiële gastorganisaties, het bestuur een project- of opleidingsdag zal ondersteunen. Jongeren die interesse hebben om hieraan deel te nemen kunnen zich via infosessie.samenlevingsdienst.be inschrijven om kennis te maken.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.