Home > Samen met je hond of kat de kist in: dat kan vanaf nu in Oostende

Samen met je hond of kat de kist in: dat kan vanaf nu in Oostende

Geschreven op 21 april 2024 om 10:58 door Mario De Wilde

Oostende wordt de eerste stad waar huisdieren samen met hun baasje begraven kunnen worden. De Vlaamse regelgeving zal dit toelaten vanaf deze zomer, Oostende paste ondertussen al het stedelijk reglement aan. Het Vlaams Parlement heeft het licht op groen gezet voor een aanpassing van de regels rond begraafplaatsen en lijkbezorging. Bedoeling is dat de nieuwe regels ingaan voor de zomer. Een van de nieuwe bepalingen is dat de gemeenteraad voortaan kan voorzien dat urnen met de as van eerder overleden en gecremeerde gezelschapsdieren bij worden geplaatst in het graf van hun baasje.

Aanpassing reglement in Oostende

Stad Oostende nam daarom meteen initiatief om het stedelijk reglement aan te passen. Dit wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de Gemeenteraad op 29 april. Het decreet bepaalt immers dat de assen van huisdieren en overleden personen nooit gemengd mogen worden. Daarom moeten de assen van dieren steeds in niet-biologisch afbreekbare urnen begraven worden. Maar in de urnentuin in Oostende waren volgens het stedelijk reglement enkel biologisch afbreekbare urnen toegestaan. Dit werd nu aangepast zodat het toch mogelijk zal zijn om de urne met as van een huisdier te begraven samen met het baasje. Oostende is de eerste stad waar dit zal toegelaten zijn.

Strooiweide voor huisdieren

Het decreet bepaalt in artikel 93 ook expliciet dat huisdieren niet mogen uitgestrooid worden op de strooiweides van de verschillende begraafplaatsen. Maar dit kan in Oostende wel al op de dierenstrooiweide in het Maria Hendrikapark. Dat blijft ook in de toekomst mogelijk.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.