Home > Samen met de zon is ook het pittoreske Huidenvettersplein in Brugge klaar om fijnproevers te lokken

Samen met de zon is ook het pittoreske Huidenvettersplein in Brugge klaar om fijnproevers te lokken

Geschreven op 23 februari 2022 om 14:50 door Mario De Wilde

Het pittoreske Huidenvettersplein in Brugge is weer klaar voor gebruik. Dat gebeurde deze middag onder een azuurblauwe hemel en steeds meer mondmaskervrij. “Het plein werd aangepakt in het kader van het pleintjesplan. Het had al langer te kampen met oneffenheden en putjes en was toe aan een heraanleg. We zorgden voor een duurzame oplossing voor de plaatselijke horecaondernemers. Vandaag kunnen we het vernieuwd terug openen”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem. De stad investeerde om en bij 48.000 euro in het plein.

Op 11 januari werd het Huidenvettersplein afgesloten om de werkzaamheden te laten starten. Een maand en een grote week later kan het pleintje weer opengesteld worden. “ Een dikke pluim voor aannemer APK die tijdig de terrassen weer kon openstellen”, aldus Van Volcem. Pleintjes in de stad zijn belangrijk. Zo werden al de Eiermarkt, het Kraanplein, het Sint-Jansplein, het Jan van Eyckplein, de Woensdagmarkt, het Sint-Amandsplein, de Ankerplaats, de Burg en het Beursplein vernieuwd. Ook op ‘t Zand gebeurden diverse ingrepen om meer bloemen en vergroening rond de bomen te realiseren. Het Stationsplein kan Sint-Michiels werd al aangepakt net als de kiss-and-ridezone aan kant centrum. “Door te investeren in pleinen vernieuwen we de stad, maken we het leuker, gezelliger en leefbaarder. Het is een investering voor onze ondernemers, maar we maken onze winkelstad ook aantrekkelijker.”

Gevel tot gevel
Het Huidenvettersplein werd heraangelegd tot een mooi en effen plein. De verhoogde boorden van de voetpaden verdwenen. Oneffenheden en putjes werden weggewerkt door het herleggen van de mozaïekkeien op het plein. Ondertussen werd er ook nieuwe verlichting geplaatst. Het stadsbestuur van Brugge koos voor een volledige make-over van gevel tot gevel. Op het plein kon er weinig vaste vergroening door de uitgebreide terrassen, het stadsgezicht en de loopas maar men rekent erop dat alle horecazaken hun terrassen afzetten met levend groen en bloemen. Hoe aantrekkelijker ze het zelf maken, hoe mooier en gezelliger het plein.

Betere afwatering
Het standbeeld op het midden van het plein werd uiteraard gevrijwaard. Daarnaast plaatsten we ook slikputten: zo verbeteren we de afwatering van het plein. De horecaterrassen zullen er dus weer prachtig bijliggen “De heraanleg zorgt voor een stabielere setting voor de tafels en stoelen van de horecaterrassen. De werkzaamheden zijn afgerond net voor de krokusvakantie begint. Als de zon schijnt, zullen de mensen hier ‘stabiel’ kunnen genieten van een pintje of een koffie”, zegt burgemeester Dirk De fauw. De volgende pleintjes die aangepakt worden zijn het Zilverpand, het Sentillehof en de Zuidzandstraat.  Tot slot roept schepen Mercedes Van Volcem iedereen op om een pot met groen voor de deur te plaatsen en/of een gevelplant aan te vragen via www.brugge.be/gevelplant. Dat kan ook in de winkelstraten en op pleinen.

Voor het bekende restaurant Duc De Bourgogne, dat huist in een magnifieke pand uit 1648 en met zicht op een van de mooiste plaatsjes van Brugge, is het nu uitkijken naar een mooie lente én zomer. Zaakvoerder Luc Broes: “Komend weekeinde wordt het splinternieuw terras opgesteld. Het zal iets heel sfeerrijk worden dat mooi verlicht en ook verwarmd wordt. Ook hebben we geïnvesteerd in nieuwe en grotere parasols zodat de bezoekers in alle comfort kunnen tafelen. Alles samen kunnen vanaf zaterdag bijna dertig couverts op ons romantisch terras komen proeven van de vele specialiteiten die onze bekende chef-kok Benny Poppe dagdagelijks klaarmaakt. We kijken er in ieder geval met heel veel ongeduld naar uit.”

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.