Home > Ruim 770.000 bezoekers voor stedelijke musea in 2023, vooral Britten keren terug

Ruim 770.000 bezoekers voor stedelijke musea in 2023, vooral Britten keren terug

Geschreven op 4 januari 2024 om 10:12 door Mario De Wilde

Musea Brugge blikt terug op een zeer succesvol werkjaar, waarin opnieuw een pak meer bezoekers de weg vonden naar de Brugse musea. De verschillende stedelijke musea en monumenten mochten in 2023 welgeteld 770.365 bezoekers ontvangen. Dat is een stijging met maar liefst 12% tegenover 2022. Burgemeester Dirk De fauw is erg verheugd met de mooie bezoekcijfers: “Met meer dan 770.000 bezoekers komen we opnieuw op het niveau van vóór de moeilijke coronajaren. Zeker als we rekening houden met het gegeven dat een publiekstrekker als het Museum Sint-Janshospitaal het grootste deel van het jaar gesloten was door de opbouw van de nieuwe museumopstelling, en dat de openingsuren van enkele locaties ingeperkt werden in 2023. Na de coronaperiode zit Brugge opnieuw volledig in de lift, en het doet me dan ook veel plezier dat ook Musea Brugge duidelijk op die positieve golf meesurft.”

Sterkste stijgers: Stadhuis en Gruuthusemuseum

De absolute publiekslieveling bij binnen- en buitenlanders blijft nog steeds het Belfort. Het afgelopen jaar bewonderden ruim 220.000 bezoekers het unieke panorama vanop de Halletoren. Het O.L.V.-kerk Museum, met de Madonna van Michelangelo als absoluut pronkstuk, en het Groeningemuseum vervolledigen de top drie met respectievelijk 190.000 en 116.000 bezoekers. Naast die top-3 springen nog twee locaties eruit als sterkste stijgers. Elviera Velghe, directeur Musea Brugge – Publiek & Tentoonstellingen: “Het Gruuthusemuseum kreeg met 61.000 geïnteresseerden bijna evenveel bezoekers over de vloer als in 2019, toen we het vernieuwde museum na vijf jaar onder veel belangstelling heropenden. En het bezoekersaantal in het Stadhuis steeg dan weer tot 60.000 bezoekers, of bijna de helft meer tegenover 2022. We zijn dan ook uitermate tevreden dat onze bezoekers deze twee toplocaties herontdekken, mede dankzij een succesvolle zomercampagne en de nieuwe historische zaal met de ‘Zwintafel’ in het Stadhuis.”

2,5 keer meer Britten

Ook de buitenlandse bezoeker vond opnieuw ruimschoots de weg naar Musea Brugge. Maar liefst 70% van de museumbezoekers komt uit het buitenland. “Vooral onze buurlanden laten zich nog steeds graag onderdompelen in de Brugse kunst en cultuur”, aldus Nico Blontrock, schepen van Cultuur. “Zo kregen we ruim 126.000 Franse, 82.000 Nederlandse en 78.000 Duitse bezoekers over de vloer, allemaal in stijgende lijn. Maar nog opvallender: na de moeilijke beginjaren van de Brexit zijn we ook bijzonder blij om te zien dat ook de Britten opnieuw de weg naar Musea Brugge hebben gevonden. Onze musea ontvingen bijna 2,5 keer meer bezoekers uit Groot-Brittannië dan in 2022, goed voor maar liefst 69.000 tickets.”

Ook van buiten Europa blijft de belangstelling groeien. Zo kwamen er ruim 63.000 bezoekers uit de Verenigde Staten, goed voor een stijging met 25%. “Hoewel we in 2023 geen nieuwe tentoonstellingen hadden, bleven liefhebbers vanuit alle hoeken van de wereld met veel belangstelling naar Musea Brugge komen. Een bewijs dat onze steengoede vaste museumopstellingen en interessante en verrassende activiteiten in de smaak vallen”, aldus een tevreden cultuurschepen Blontrock.

Museum Sint-Janshospitaal goed uit startblokken

2024 wordt opnieuw een boeiend jaar voor Musea Brugge. “Uiteraard blijven we inzetten op kwalitatieve vaste opstellingen en hebben we een goedgevulde, diverse activiteitenkalender in petto. En in april gaat de toptentoonstelling ‘Rebel Garden’ van start in het kader van Triënnale Brugge 2024. Veel om naar uit te kijken dus”, besluit Elviera Velghe.

Leuke uitsmijter: ook het vernieuwde Museum Sint-Janshospitaal viel de eerste dagen na de heropening op 16 december al in de smaak. Op amper twee weken tijd bezochten al ruim 6.500 mensen het volledige heringerichte museum. In het najaar opent daar als klapstuk de nieuwe multimediale ‘Memling Experience’ op de middeleeuwse hospitaalzolder, wat ongetwijfeld opnieuw voor een boost in de bezoekcijfers zal zorgen. Foto: Museum Sint-Janshospitaal © Femke den Hollande

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.