Home > Ruim 1 miljoen euro voor rioleringsproject woningen in de Kasteelhoek, Boereweg en Lijsterhoek in Beernem

Ruim 1 miljoen euro voor rioleringsproject woningen in de Kasteelhoek, Boereweg en Lijsterhoek in Beernem

Geschreven op 3 oktober 2022 om 16:56 door Mario De Wilde

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir maakt 121 miljoen euro vrij om 195 lokale rioleringsprojecten in Vlaanderen versneld uit te voeren. Eén van de geselecteerde projecten situeert zich in de Kasteelhoek, Boereweg en Lijsterhoek in Beernem. “Onze minister voorziet hiervoor een subsidiebedrag van ruim 1 miljoen euro. Het is de bedoeling dat dit rioleringsproject zo snel mogelijk van start gaat om zo de waterkwaliteit in onze gemeente te verbeteren”, reageert fractieleider Gijs Degrande van N-VA Beernem tevreden. Het gemeentebestuur van Beernem krijgt een subsidie van 1.051.854 euro voor de aansluiting op de riolering van verschillende woningen in de Kasteelhoek, Boereweg en Lijsterhoek in Beernem. De totale kosten voor het rioleringsproject worden geraamd op 1.985.591,00 euro. De minister wil nu dat het goedgekeurde project op korte termijn van ontwerp naar uitvoering gaat.

Schop zo snel mogelijk in Beernemse grond

“De schop moet dus zo snel mogelijk in de grond. Via deze stevige subsidie wil de minister het gemeentebestuur van Beernem aansporen om zelf de nodige investeringen te doen. Rioleringen zijn duur en in verhouding met de kostprijs bereik je weinig mensen. Maar als bestuur ben je aan je bewoners en leefmilieu verplicht om daarin sterk te investeren”, weet Gijs Degrande, voormalig schepen van Openbare Werken.

Rioleringsgraad in Vlaanderen bedraagt 88 procent

“Ongeveer 400.000 woningen zijn op dit moment niet aangesloten op ons rioleringsstelsel. Daardoor komt hun afvalwater ongezuiverd in onze waterlopen terecht komt, met alle gevolgen van dien voor onze omgeving en de hygiëne”, stelt minister Demir. Vlaanderen probeert al jaren de rioleringsgraad op te krikken om zo te komen tot een betere waterkwaliteit. Momenteel bedraagt de rioleringsgraad in Vlaanderen 88 procent. Dat moet beter, vindt ook minister van Omgeving Zuhal Demir.

Verderzetting van lokaal pact

Begin 2021 maakte Demir daarom een eenmalig extra budget van 100 miljoen euro vrij om lokale rioleringsprojecten versneld uit te voeren. De minister legde via een verderzetting van het lokaal pact vanaf 2022 ook 700 miljoen euro opzij om lokale investeringsinspanningen voor een periode van vijf jaar deels over te nemen. 195 gemeentelijke rioleringsprojecten kregen al groen licht om versneld te worden uitgevoerd met die middelen. Vlaanderen draagt 75 procent van de rioleringskost voor die projecten, goed voor omgerekend 121 miljoen euro.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.