Home > Rode Kruis-Vlaanderen rekent op Kortrijkse studenten om bloed te geven

Rode Kruis-Vlaanderen rekent op Kortrijkse studenten om bloed te geven

Geschreven op 19 februari 2021 om 10:35 door Mario De Wilde

Naar goede gewoonte slaan Rode Kruis-Vlaanderen en de Kortrijkse studenten de handen in elkaar voor de organisatie van Bloedserieus, een bloedinzameling door én voor studenten. Ook in tijden van corona zijn én blijven bloeddonaties van levensbelang. Rode Kruis-Vlaanderen benadrukt het belang van de Bloedserieuscampagne, jaarlijks goed voor meer dan 10.000 donaties. Twee keer per jaar organiseert Rode Kruis-Vlaanderen samen met studenten ‘Bloedserieus’, een bloedinzamelingsactie in de verschillende studentensteden.

“De Bloedserieuscampagne is jaar na jaar een succes en vormt een heel belangrijk aandeel van het totaal aantal bloeddonaties die de bloedvoorraad een enorme boost kunnen geven,” vertelt Nena Testelmans, woordvoerder van Rode Kruis-Vlaanderen. Tijdens de driedaagse Bloedserieuscampagne, rekent het Rode Kruis op zo’n 300 Kortrijkse studenten die nodig zijn om de bloedvoorraad op peil te houden en ziekenhuizen te kunnen voorzien van voldoende bloedproducten.

Bloedinzameling in alle veiligheid 

Door de strenge coronamaatregelen in universiteiten en hogescholen zijn minder studenten aanwezig op de campus. “Op dit moment is de bloedvoorraad stabiel maar we hebben elke donatie nodig om die zo te houden en alle patiënten te blijven helpen. Daarom deze warme oproep naar Kortrijkse studenten om letterlijk uit hun kot te komen om te doneren,” zegt Testelmans. Als extra motivatie krijgen donoren achteraf een goed gevulde goodiebag! Bloedinzamelingen gebeuren altijd in een veilige omgeving waarbij alle maatregelen strikt worden nageleefd. Zo is het maken van een afspraak verplicht, wordt alles regelmatig ontsmet en staan de afnamebedden verder uit elkaar. De organisatie rekent – nu meer dan ooit – op de komst van studenten. “Door de coronamaatregelen zijn we massaal van thuis uit aan het werken waardoor bloedinzamelingen bij bedrijven niet langer plaatsvinden en we hier een groot aantal donaties mislopen”, vertelt Testelmans.

Geef ‘ns plasma 

Hoewel bloed geven veruit het meest gekend is, zijn ook plasmadonaties van levensbelang. Plasma is het vloeibare deel van je bloed waarin proteïnen, zouten en mineralen opgelost zijn. Het wordt onder andere toegediend aan kankerpatiënten, mensen met een immuunstoornis of bij stollingsproblemen. Omdat de toestellen om plasma af te nemen niet kunnen vervoerd worden, kan je enkel plasma geven in een donorcentrum. Daarom moedigt Bloedserieus studenten aan om ook eens naar het donorcentrum af te zakken en kennis te maken met plasmadonaties.

Dinsdag 23 en woensdag 24 februari vat Bloedserieus post op Hogeschool VIVES (Kortrijk Forum – Doorniksesteenweg 145) tussen 11u30 en 17u. Op 25 februari volgt campus Kulak (Gemeenschappelijke ruimte Spoelberg) van 12u30 tot 17u. Meer informatie en reserveren kan via bloedserieus.be. Natuurlijk blijft ons donorcentrum (Doorniksesteenweg 54) geopend. Ook hier is een afspraak maken verplicht. Dan kan zowel op 0800 777 00 als via www.rodekruis.be

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.