Home > Restaurant Ten Bos in Knokke-Heist sluit in november definitief wegens geen opvolgers

Restaurant Ten Bos in Knokke-Heist sluit in november definitief wegens geen opvolgers

Geschreven op 15 september 2021 om 14:39 door Mario De Wilde

De bekende chef Frank Van Bockstaele (60) en zijn vrouw Caroline stoppen over een tweetal maanden met hun populaire restaurant Ten Bos op het hoogste punt van Knokke-Heist. Beiden baten al dertig jaar het restaurant uit dat al meer dan een halve eeuw de grootste namen over de vloer kreeg. Het is voor hen welletjes geweest en er komen nu jaren van ‘profiteren van het leven’. Het huurcontract met de eigenaars loopt af en wordt niet verlengd maar eigenlijk hadden Frank en Caroline zo’n vier jaar geleden al de beslissing genomen om te stoppen. Onder andere Louis Talpe, Jeroen Meus en Sergio Herman bonden er het servet om. Het imposante gebouw in het Zoute krijgt dus een andere bestemming.

Wie 50 jaar een horecazaak runt, mag zich zondermeer tot het vaste meubilair van de samenleving noemen. In Knokke is dat met restaurant Ten Bos niet anders. Verwacht nochtans op de hoogste top van Knokke geen tromgeroffel of dure marketingslogans. Voor trouwe klanten en vrienden die Frank en Caroline goed kennen, zal dat geen verwondering wekken. Voor beiden betekent Ten Bos werken als slagader van eenvoudig levenskunst. Het Nieuws van West-Vlaanderen haalde beiden op de vooravond van het einde van hun restaurant nog even uit de schaduw. Ziehier een warm getuigenis…

Even de klok terugdraaien naar 1969. Nixon wordt de nieuwe president van Amerika, in Woodstock gaat het legendarisch muziekfestival door, Lenny Kuhr wint met ‘De Troubadour’ het Eurovisie Songfestival (Louis Neefs eindigt zevende met ‘Jennifer Jennings’) en Eddy Merckx wint zijn eerste Tour. Aan onze Noordzee neemt de familie Van Bockstaele ‘Chez Oscar’ in hartje Zoute over. Frank Van Bockstaele: “Ik ben afgestudeerd aan de bekende hotelschool Ter Groene Poorte en ben al werkzaam in de zaak sedert 1979. Eerst in samenwerking met mijn ouders en vanaf 1992 samen met mijn vrouw Caroline.”
Chez Oscar werd Ten Bos
Restaurant Ten Bos bestaat eigenlijk al vanaf het begin der jaren 1900 onder de naam ‘Chez Oscar’ of ‘Chalet du Petit Bois’, verwijzend naar Oscar Delanghe die de eerste uitbater was. Omdat in de familie de eerstgeborene in de komende generaties steeds Oscar werd genoemd, is de naam Oscar altijd toepasselijk geweest. Het restaurant werd in 1942 verkocht en tijdens de bevrijding in de tweede wereldoorlog werd het ook door een intens bombardement ernstig beschadigd. Door die aanslag was ‘Chez Oscar lange tijd een ruïne. Het restaurant werd heropgebouwd op de hoogste duin van Knokke en was strategisch belangrijk als uitkijkpost. In die periode stonden er geen appartementen op de zeedijk zoals nu en had men er een fantastisch uitzicht op de zee en de duinen.
Bosrijke omgeving
In 1948 werd het huis definitief gesloopt en heropgebouwd zoals het er nu nog steeds staat. De werkzaamheden duurden tot 1954 en de naam werd behouden. In 1965 werd de zaak uitgebaat door de familie Heymans en die veranderde de naam in het huidige Ten Bos. Heel toepasselijk want in die jaren was het opmerkelijk hoeveel bossen er nog waren. De verkavelingen in de jaren tachtig zorgden ervoor dat het bosrijk gedeelte aanzienlijk werd verkleind. Op 1 januari 1969 startte de familie FernandVan Bockstaele – Mabesoone de zaak en in 1992 namen zoon Frank Van Bockstaele en zijn vrouw Caroline Vanneste de fakkel van hun ouders over. Tot op heden met nog evenveel –en zelfs nog meer- succes dan vroeger.
Familiegevoel
Vandaag zijn de kreeftensoep, de tomate crevettes, paling in ’t groen, de gebakken slibtongetjes uit Zeebrugge en de chateaubriand béarnaise specialiteiten waar ze heel ver van komen, in het begin was ‘Chez Oscar’ nochtans een tearoom met vooral wafels, kramiek en boerenbrood op de kaart. Caroline Vanneste: “Later werd een dagschotel ingevoerd en zo groeide het uit tot een restaurant in de echte zin van het woord. Toch blijven we in het weekeinde onze rol van tearoom vervullen en dan zijn het vooral families die naar hier komen. We beschikken immers ook over een speeltuin en voor de kinderen staan er ook tal van lekkernijen op de kaart. Onze Normandische pannenkoek en niet te vergeten onze zelfbereide ijsroom serveren we met veel liefde aan jong en oud.”

Authentiek Vlaams decor
De grote kracht van Ten Bos is de gemoedelijke sfeer die er elk seizoen heerst. Hier aan de Blinkaertlaan wordt nog de dezelfde taal als de man uit de straat gesproken. Opvallend in onopvallendheid…. Zakenlui, romantische koppeltjes en families zitten zij aan zij in het typisch Vlaams decor. En ja, af en toe strijkt er wel eens een bekend iemand. Dat betekent niet dat men Ten Huize Ten Bos gaat zweven. Frank en Caroline blijven veel liever onderbelicht zoals zij het altijd al wilden. Quasi onzichtbaar. Soms, heel soms, stappen ze uit de spots en betrekken ze vooral hun team in de hulde. Nochtans pelt Caroline al vijftig jaar lang, samen met mama, de Zeebrugse grijze garnalen met de hand. Een heel intensieve en ambachtelijke bezigheid maar wel eentje die een enorme surplus aan elk gerecht geeft.
Omliggende leveranciers
Een goede visbereiding zoals kabeljauw en roggevleugels zijn voor Frank de favorieten. En ja, ook een goed glas wijn drinken is er altijd bij. Wat het succes van een populair restaurant maakt? Frank: “We hebben nooit sterrenambities geambieerd. Puurheid en authenticiteit zijn voor ons veel belangrijker. Onze leveranciers komen ook allemaal uit de buurt. Onze beenhouwer is van Brugge, de groenten, dranken en wijnen komen uit Knokke, de vis van Zeebrugge. Dat waarderen onze gasten.” Ten Bos is een echt monument. Caroline: “We hebben klanten die hier al twintig, dertig en zelfs veertig jaar komen. Destijds kwamen ze met hun kinderen en dikwijls zijn de kleinkinderen er intussen ook al bijgekomen. De rode draad was –en is nog altijd- een heel mooi en trouw cliënteel. Een derde generatie Ten Bos zal er evenwel niet komen want onze dochter Julie heeft voor een totaal andere richting gekozen.”

 

3 reacties

Becquet
Geschreven op 2021-11-14 16:36:01
Bedankt voor alle fijne momenten die we bij Ten Bos hebben mogen beleven. Het allerbeste voor de toekomst vanwege familie Becquet
Daan Gérard en Carina Lauwers
Geschreven op 2021-10-11 10:29:25
Zo spijtig, zoveel jaren met onze familie en vrienden lekker getafeld !altijd super vers . We koesteren deze mooie herinneringen. Ook het personeel, met Claude als uitschieter! Weeral een vaste waarde dat verdwijnt.
Dominiek Segaert
Geschreven op 2021-09-16 16:41:50
Een oprecht dank je wel aan Frank en Caroline alsook voor Franks papa en mama. We gingen er graag dineren en met de verenigingen Volksontwikkeling Knokke-Heist, Davidsfonds, vtbKultuur gingen we graag aan tafel in Ten Bos: lekkere keuken en altijd voldoende! Je kwam er nooit met honger van tafel! Niets was teveel. Een beslissing die te begrijpen valt, maar toch... Het nieuws deed me iets. Het ga jullie goed en ik vond het overigens een heel mooi artikel, vol nostalgie. Neen, Ten Bos, zijn eigenaren, een stukje van het hart van Knokke is nu ook voorgoed voorbij, maar we blijven mooie herinneringen koesteren en we zullen vlug nog een tafel reserveren. Respect voor deze mensen!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.