Home > Tips4Trips. Volop en onbegrensd kerstsfeer opsnuiven in Luxemburg, waar alle openbaar vervoer gratis is

Tips4Trips. Volop en onbegrensd kerstsfeer opsnuiven in Luxemburg, waar alle openbaar vervoer gratis is

Geschreven op 26 november 2022 om 08:20 door Mario De Wilde

Over een piepklein buurland schrijven is altijd een feest. De clichés en karikaturen loeren om elke hoek en ongevraagd komen de vooroordelen van ‘kasbons’, ‘spotgoedkoop brandstof en likeur tanken’ in je hoofd. En ja…. ook Luxe-burgers en Groothertogen wringen zich uit mijn pen. Op het einde van deze bijdrage ontdek je gelukkig het echte buurland…

“Goedemiddag mijnheer en mevrouw. Welkom in ons hotel. Hebt u een goede reis gehad?”. Enthousiast verwelkomt de baliebediende van Hotel Meliá ons. En of we terloops geen koffie willen. Ze lijkt zo weggelopen uit een oud BBC-feuilleton. Ik wil geen last met de Raad voor de Journalistiek, maar dit is Onthaal à la Carte. Het hotel ligt heerlijk ingebed in het rijke Kirchberg district. Het station is op wandelafstand, dus is de trein een aanrader. Wist je trouwens dat alle openbaar vervoer al bijna drie jaar volledig gratis in heel Luxemburg is?


Winterlightsfestival
Met als doel de lezer van dit vroom magazine in te wijden in een uniek stukje kerstmis, starten we na een heerlijk gevarieerd ontbijt onze missie: de aanval inzetten op kribbetjes, ribbetjes, belletjes, balletjes, dampende chocolademelk en Glühwein. Het centrum van Luxemburg is behoorlijk kosmopolitisch en inspirerend. En dat alles gebouwd op imposante historische fundamenten. Nog tot einde van het jaar hult Luxemburg stad zich in het Winterlightsfestival. Wanneer ik het centrum opzoek, word ik lichtjes nostalgisch en ik betrap me erop dat ik zachtjes ‘Santa Claus Is Comin’ to Town’ neurie. Prachtige beelden. Even voel ik de Japanner in mezelf naar boven komen en maak in recordtempo overal foto’s van.


Feestelijke straatanimatie
De kerstmarkten bevinden zich op verschillende locaties in de stad, het grote rad, de maneges, het adventscircus, de straatanimatie, de stoeten en parades, de tentoonstellingen, de spektakels en concerten dragen bij aan een hartverwarmend sfeertje. Het is intussen zo’n 17 uur geworden als God de hemel donker dweilt en plots ziet de kerstmarkt met z’n duizenden lampionnetjes er nog feestelijker uit. Een mevrouw in een wijnstalletje steekt de loftrompet over haar eigen, heerlijke streekproducten. Ze schenkt ons een glaasje Luxemburgse witte wijn. Achter haar ligt een dure fles uit 1987. Ik toon nadrukkelijk belangstelling, lieg dat mijn wijnminnende grootmoeder zopas gestorven is, maar de mevrouw is niet tot ontkurken te bewegen. Ik doe mijn christelijke plichten en koop een goedkoper wit wijntje.

Oh, overmoed
Ook dit jaar is de overdekte ijsbaan ‘Knuedler on Ice’ met een totale oppervlakte van 500 m2, terug present aan de Place Guillaume II. Alcohol, zo blijkt, maakt de mens gelukkiger. Het zet het gelukzaligheidsfabriekje in onze hersenen aan het werk, maar ook de overmoed. Vijf minuten later overschouw ik Luxemburg Stad in horizontale positie. We begeven ons naar Place d’Arles waar de ‘Lëtzebuerger Chrëschtmart’ op romantici en fijnproevers wacht. Proef hier één van de lekkernijen als reuze marsmallows of de echte Luxemburgse specialiteit, de gromperekichelcher, in het West-Vlaams gewoon ‘gekruide aardappelkoekjes’.
Gaar gillen
Op Place de Paris in Luxemburg-Stad gaat jaarlijks de traditionele Sinterklaasmarkt door. Toch is deze markt, die ook wel ‘Niklosmaart’ wordt genoemd, gewoon een kerstmarkt en dat zien we. Er staat een prachtig versierde kerstboom van 20 meter hoog en iedereen wisselt nu al de beste wensen uit. In een kraampje vlak voor me liggen de Brattwursten zich gaar te gillen in het hete frituurvet. Deze wollige toerist stuurt straks ook nog een postkaartje met Jingle Bells naar het thuisfront…

Stad op twee niveaus

Na een doortocht door de historische bovenstad Oberstadt, met middeleeuwse restanten, winkelstraten, gezellige stadspleinen en kronkelende steegjes, trekken we naar de benedenstad. Dat kan te voet, maar ook met een lift die je aan het panoramisch uitzichtpunt La Corniche vindt, of je kunt de panoramische kabelbaan nemen naar de wijk Pfaffenthal. Daarbij wordt een hoogteverschil van 71 meter overbrugd. Beneden liggen de wijken Grund, Pfafenthal en Clausen. Ze zijn minder historisch dan de bovenstad, maar wel een stuk relaxter. Blinkend van contentement keer ik iets voor middernacht terug naar Hotel Meliá. In de lobby zingt Crosby ‘Silent Night’ en de open haard houdt me als een minzame vriend gezelschap tot het tijd is om naar bed te gaan. Op mijn kamer heb ik een indrukwekkende zicht op Place de l’Europe maar mijn comfortabel kingsize bed wint het van het panorama. Twee ogen klappen simultaan en zedig dicht. Gemoedsrust heeft een prijs. Was getekend: Mario De Wilde, namens het Nieuws van West-Vlaanderen. www.melia.com/en/hotels/luxembourg

Het eindejaar in Luxemburg-stad:

  • Wantermaart – 18/11 tot 01/01 : Op de ‘Place de la Constitution’ staan chalets met een gevarieerd en kwalitatief aanbod. Er zijn draaimolens en attracties op hetzelfde plein dat gehuld is in een gezellige, feestelijke en kindvriendelijke sfeer.
  • Winterkids – 01/12 tot 23/12 : ‘Cour de l’ancien Athénée’, naast de Notre-Dame kathedraal, is het kader voor Winterkids. Wat staat er op het programma? Workshops en voorstellingen die de creativiteit van onze jongsten prikkelen. Heerlijke momenten met het hele gezin.
  • Lëtzebuerger Chrëschtmaart – 18/11 tot 01/01 : De kerstmarkt in de stad ontstond ooit op de Place d’Armes en vindt daar nog steeds plaats. Er worden ludieke en originele animaties georganiseerd voor een bijzonder breed publiek. De grote kerstboom, een kerststal en twee draaimolens kunnen natuurlijk niet ontbreken.
  • Wanterpark – 18/11 tot 01/01 : In het park Kinnekswiss staat er dit jaar een muzikaal aanbod voor het hele gezin op het programma.
  • Kleeschen on tour – 04/12 : Sinterklaas is ook een held in Luxemburg! Tijdens Winterlights houdt hij halte in de hoofdstad.
  • Lëtzebuerger Adventscircus – 09/12 tot 08/01 : Het Lëtzebuerger Adventscircus keert terug naar het parkeerplein Glacis met een origineel programma: acrobaten, comedians en verschillende optredens.

Andere kerstmarkten die een bezoek waard zijn:

Wat valt er nog meer te beleven? 

  • EXPOGAST – 26 tot 30/11 : EXPOGAST en de Villeroy & Boch Culinary World Cup behoeven geen introductie meer. Deze gastronomische beurs en prestigieuze internationale wedstrijd – toegankelijk voor iedereen – vinden slecht om de vier jaar plaats. Een niet te missen afspraak dus!
  • Shopping : De hoofdstad is een mengelmoes van culturen en invloeden en dat merk je ook aan het verrassende aanbod winkels en smaken. Enkele voorbeelden van topadressen? Oberweis, Chocolate House by Nathalie Bonn en Wanderscheid, drie culinaire tempels en uithangborden van Luxemburg!

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.