Home > Reisplannen voor 2024? Met deze 3 tips hou je het veilig

Reisplannen voor 2024? Met deze 3 tips hou je het veilig

Geschreven op 2 maart 2024 om 06:03 door Mario De Wilde

Heb jij al besloten waar je deze zomer naartoe gaat? Misschien wordt het een korte stedentrip, een verre reis van drie weken of het vertrouwde plekje op de camping. Denk in ieder geval aan je persoonlijke veiligheid. Zo hou je het op vakantie leuk en neem je alleen goede herinneringen mee naar huis. In dit artikel lees je hoe je jezelf zowel online als offline beschermt tegen hackers en criminelen.

Verdiep je in de omgeving

Wanneer je een pakketreis boekt, heeft de reisorganisatie alle accommodaties al voor je uitgezocht en gereserveerd. De organisatie is bekend met de accommodaties en werkt vaak al jaren samen met dezelfde uitbaters. Bij klachten zal de reisorganisatie je helpen om de problemen op te lossen. En als dat niet lukt, helpt de organisatie je met het vinden van een andere accommodatie.

Wanneer je zelfstandig reist, dus zonder organisatie, ben je zelf verantwoordelijk voor het boeken van je accommodaties. Maar als je ergens voor het eerst komt, kan dat best een lastige opgave zijn. Veel reizigers laten zich dan leiden door de prijzen. Het is alleen wel zo dat de goedkopere accommodaties veelal te vinden zijn in minder veilige buurten. Ook gebieden rond treinstations lijken voor toeristen op logistiek vlak handig. Maar in veel steden zijn de wijken rond stations juist berucht vanwege de hoge criminaliteitscijfers. Verdiep je daarom, voordat je boekt, goed in de omgeving.

Vermijd openbare netwerken

Als gratis roaming voor jou geen optie is, zoek je na aankomst op je bestemming waarschijnlijk meteen naar een wifinetwerk. Gelukkig bieden veel ho(s)tels, campings en horecagelegenheden gratis openbaar internet aan. De keerzijde is echter dat deze openbare netwerken behoorlijk riskant kunnen zijn. In principe zou iedereen zomaar mee kunnen kijken met jouw online activiteiten. Dat is inclusief wachtwoorden die je intypt en transacties die je via je bankapp maakt.

Het vermijden van deze openbare netwerken is nog het veiligst. Maar als je echt geen andere keuze hebt, schakel je het best een VPN-service in. Met een VPN voeg je namelijk een extra beschermlaag toe aan je dataverkeer. Je houdt er hackers, virussen, malware en meekijkers mee buiten de deur. Ook kun je er je IP-adres mee afschermen en aanpassen. Dat vergroot je online privacy, maar levert nog meer voordelen op. Door bijvoorbeeld vanaf je vakantieadres verbinding te maken met een Nederlandse VPN-server hou je gewoon toegang tot je favoriete streamingdiensten.

Deel niet alles op social media

Je hebt tussen de schildpadden gezwommen, tien walvissen gespot en ligt nu met een cocktail bij te komen op een paradijselijk strand. Natuurlijk wil je de thuisblijvers een beetje jaloers maken. Of op zijn minst laten weten dat alles goed met je gaat. Stel dat moment toch liever uit tot je weer terug thuis bent. Een privéberichtje volstaat op dit moment ook. Want het zijn niet alleen familieleden en vrienden die benieuwd zijn naar jouw reisbewegingen. Ook inbrekers willen graag weten of je thuis bent en hoelang je van plan bent om weg te blijven.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.