Home > Reddings- en communicatieoefening ‘Seacoast 2022’ vandaag in Koksijde

Reddings- en communicatieoefening ‘Seacoast 2022’ vandaag in Koksijde

Geschreven op 12 juli 2022 om 19:48 door Mario De Wilde

De gouverneur van West-Vlaanderen organiseerde deze morgen in Koksijde samen met de betrokken partners, een reddings- en communicatieoefening. De oefening wil binnen de ‘Afsprakenregeling voor reddingen aan de Belgische kust’ de alarmering van de interventiediensten en de onderlinge communicatie tussen de diensten aan land, op zee en in de lucht testen. Uitgangspunt is één of meerdere incidenten, die de activering van de afsprakenregeling noodzakelijk maakt/maken.
De volgende middelen worden ingezet voor de zoekactie op zee: de SAR-heli van de luchtmachtbasis Koksijde, de scheepvaartpolitie, Ship Support, de strandreddingsdienst van Koksijde en de DAB Vloot (reder van de Vlaamse Overheid). De Brandweer Westhoek en de lokale Politie Westkust nemen ook deel aan de oefening kant land, samen met de MUG en ambulance van respectievelijk Az West en brandweerzone Westhoek. 4 alarmcentrales (NC112, CIC, MRCC en MIK) spelen een cruciale rol in de alarmering van die diensten.
Twee scenario’s werden opgezet:
scenario 1: Twee zussen, Fien en Billie, zijn samen aan zee. Fien is gepreoccupeerd door haar gsm en verliest haar zus uit het oog. Ze gaat eerst zelf op zoek, maar meldt dan aan de redders van Koksijde centrum dat haar zus vermist is en mogelijk in zee belande.
scenario 2: Een familie van 5 personen zit met een rubberen boot op zee, ver uit de kust. Een foil kiter komt in aanvaring met de boot. 3 familieleden slaan overboord, de kiter is zwaar gewond. Twee andere personen zijn nog in de boot. Eén van hen alarmeert de 112 Noodcentrale.

Foto’s Filip Van Loo

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.