Home > Recordaantal bruine kikkers overgezet in Zeeweg Sint-Andries: 2062

Recordaantal bruine kikkers overgezet in Zeeweg Sint-Andries: 2062

Geschreven op 26 maart 2020 om 10:27 door Mario De Wilde

Dit voorjaar werd naar goede traditie opnieuw een overzetactie georganiseerd in de Zeeweg in Sint-Andries. Bij de Gemeneweidebeek in Assebroek werd voor de tweede keer een scherm geplaatst. Nadat buurtbewoners in de Weidestraat melding maakten van veel doodgereden diertjes, werd ook daar een overzetactie georganiseerd met de hulp van een actieve buurtgroep. Net op tijd, want de coronamaatregelen waren ook van toepassing op de medewerkers van de overzet. Ondertussen zijn alle schermen afgebroken en kan iedereen ‘in zijn kot’ blijven. Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem: “Het resultaat van al deze acties samen is noemenswaardig. In totaal werden 981 padden, 2.351 kikkers en 328 salamanders veilig naar de paaiplaats gebracht.”

De eerste amfibieën in de Zeeweg waren er dit jaar uitzonderlijk vroeg bij. Al op 1 februari was er beweging richting geboortepoel. De trek hield aan in de volgende weken. Een nieuw record aantal bruine kikkers werd er overgezet: 2.062. Ook 531 padden en 270 salamanders werden veilig overgezet. Verschillende vrijwilligers werkten hier aan mee. Ook verschillende klassen maakten een overzetmoment bij. Op 1 maart kwamen 75 geïnteresseerden een overzetmoment bijwonen onder begeleiding van de medewerkers van het Natuurcentrum. Voor het eerst werd een scherm van zo’n 150 meter geplaatst in de Weidestraat. 362 padden, 252 kikkers en 48 salamanders staken hier veilig over. Helaas overleefden 140 diertjes de oversteek niet. “Volgend jaar wordt de lengte van het scherm zeker verdubbeld (tot aan de spoorwegbedding). Deze overzetactie werd volledig gedragen door enkele buurtbewoners, met ondersteuning vanuit het Natuurcentrum”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

Tot slot werd er ter hoogte van de parking bij Hoeve Hangerijn (Gemeneweidebeek) ook dit jaar een kort overzetscherm geplaatst. Hier werden 10 salamanders, 37 kikkers en 88 padden naar de overkant gebracht door de leerlingen van basisschool Paalbos. Ondertussen zijn de poelen vol van leven en begint de kikkerdril zich al volop te ontwikkelen. De eitjes van de pad worden afgezet in lange snoeren en rond de planten gedrapeerd. De kikker- en paddenvrouwtjes vertrekken na de afzet van de eitjes onmiddellijk. Ze leven de rest van het jaar in het bos. Salamanders doen er wat langer over. Zij plakken ieder eitje nauwkeurig vast aan een waterplant. De mannetjes van kikkers en padden wachten nog even af om te zien of er nog ‘late vrouwtjes’ toekomen. Reigers, eksters en kraaien profiteren volop van de overvloed.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.