Home > ‘Rauw & alsof’: intrigerende debuutroman van Kortrijkse Valerie Tack

‘Rauw & alsof’: intrigerende debuutroman van Kortrijkse Valerie Tack

Geschreven op 31 maart 2020 om 19:24 door Mario De Wilde

Twee weken geleden kwam ‘Rauw & alsof’, de debuutroman van Valerie Tack uit. ‘Rauw & alsof’ is een vaak donkere, soms nostalgische maar dwingende en eigenzinnig geconstrueerde roman over de tol die we in het heden betalen voor wat ons in het verleden is overkomen.

Er zijn die beelden. Altijd die beelden, dat wat we herinneringen noemen. Als dia’s – klik, klik, klik – roteren ze in mijn hoofd. Altijd maar weer datzelfde rondje. De projector op stand-by. Het zoemen dat aanzwelt, omdat iets je triggert om achterom te kijken. Je raakt, heel even, verblind door die felle lichtstraal waarin het stof een macabere dans uitvoert en dan komen de beelden. Als kogels dringen ze je hoofd, je hart, je buik binnen. Ik bevind me op het puntje van een denkbeeldige stoel, want ik weet nooit wat komen zal. Een mes blikkert in het straatlicht en komt in zacht vlees terecht. Een man blijft stervend achter en de vrouw die hij Vogel noemt, gaat naar huis om de sporen van hun prille romance uit te wissen. Terwijl het bloed nog aan haar handen kleeft, komen de herinneringen naar boven. Aan een vader die te veel dronk en een moeder die lijdzaam toekeek. En aan de liefde. Of liever: aan de vele liefdes waarmee ze het verleden probeerde te bezweren.

Valerie Tack wil haar leerlingen en de mensen rondom haar de liefde voor taal en literatuur bijbrengen. Ze heeft een zwak voor Stijn Streuvels, kwameisjesstreken en korte nachten. ‘Rauw & alsof’ is geen politiethriller waar op zoek gegaan wordt naar de dader, maar een tragische, donkere, en vooral goed geschreven roman. Soms grappig, dan weer spannend, mysterieus en voorzien van de nodige dosis seks. Het boek bestaat uit korte hoofdstukken, telkens voorafgegaan door een quote, met een verhaal dat je het liefst in één ruk uitleest. Valerie Tack heeft mij gecharmeerd met haar debuutroman. ‘rauw & alsof’ smaakt naar meer en ik ben benieuwd wat we nog mogen verwachten van deze West-Vlaamse auteur! De reacties zijn unaniem lovend. Het begin van een grote carrière…

Rauw en alsof is een uitgave van Houtekiet. ISBN 9789089248121. Prijs € 21,99. E-book ISBN 9789089248138. Prijs € 14,99.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.