Home > Provincie zet door met kandidatuur voor landschapspark Zwinstreek

Provincie zet door met kandidatuur voor landschapspark Zwinstreek

Geschreven op 14 januari 2022 om 16:38 door Mario De Wilde

De Provincie West-Vlaanderen zal de komende maanden de kandidatuur voor de Zwinstreek als Vlaams Landschapspark verder kracht bijzetten. De Vlaamse overheid lanceerde op 19 april 2021 een oproep voor Vlaamse Landschapsparken. In een landschapspark gaan landschapsontwikkeling, recreatie, natuur, erfgoed, landbouw, wonen, bedrijvigheid en toerisme hand in hand. De ambities voor het gebied staan hierbij voorop. Het zijn de partners zelf die de ambities formuleren en een coalitie vormen om deze ambities daadwerkelijk te realiseren.

Kandidaturen

In september dienden 13 gebieden, waaronder 3 voor West-Vlaanderen (Landschapspark Zwinstreek, Landschapspark Bulskampveld en Landschapspark Westhoek), een kandidatuur in voor erkenning Landschapspark en 10 voor erkenning Nationaal Park. Op woensdag 12 januari maakte Op 12 januari werd de shortlist van 7 potentiële Vlaamse Landschapsparken bekend gemaakt. Voor West-Vlaanderen heeft de Zwinstreek een positieve beoordeling gekregen en de shortlist gehaald. Volgens de jury heeft deze kandidatuur potentieel om uit te groeien tot een Vlaams landschapspark. Het gebied heeft veel intrinsieke landschapskwaliteit, met een grote coherentie.

Landschapspark Zwinstreek
Het landschapspark Zwinstreek is grensoverschrijdend met een oppervlakte van 45.311 hectare, waarvan 21.881 hectare in Vlaanderen. Het omvat 6 lokale besturen, waarvan 3 West-Vlaamse (Knokke-Heist, Damme en Brugge), 2 Oost-Vlaamse (Maldegem en Sint-Laureins) en één in Zeeuws-Vlaanderen in Nederland (Sluis). De selectie zal een echte boost geven aan het gebied en de samenwerking tussen de partners naar een hoger niveau tillen. De komende maanden werkt Provincie West-Vlaanderen samen met de lokale besturen, Provincie Zeeland en Oost-Vlaanderen, de middenveldorganisaties en plaatselijke actoren aan de uitwerking van een masterplan voor het gebied, waarin de gedragen ambities bottom-up vertaald worden naar concrete doelstellingen voor de komende 20 jaar. Of dit zal leiden tot een effectieve erkenning, zal een laatste jurybeoordeling moeten uitmaken tegen half 2023.

Voortraject

De kandidatuur van het Landschapsark Zwinstreek is er gekomen na een voortraject waarbij de partners een duidelijk profiel uitgetekend hebben voor de Zwinstreek. Dat werd in 2020 voorgesteld na de studieopdracht ‘Gebiedsidentiteit Zwinstreek’. Hiermee willen ze de Zwinstreek de komende jaren beter op de kaart zetten. Zo zal Westtoer met de steun van Euregio Scheldemond de betrokken gemeenten en steden verdere begeleiden en ondersteunen om beter te communiceren over de sterke troeven van de streek.

Vervolgtraject
De overgebleven kandidaten krijgen gedurende 1 jaar de tijd om een masterplan voor 20 jaar, een operationeel plan voor de eerste 5 jaar en een gebiedsbiografie op te maken. Uit deze kandidaten krijgen er uiteindelijk 3 effectief het label van Vlaams Landschapspark. Hieraan is een financiering verbonden van meer dan 600.000 euro per jaar voor de komende 20 jaar.

Andere gebieden verder ontwikkelen

De Provincie betreurt dat de coalitie van Landschapspark Bulskampveld en het gebied Westhoek de shortlist niet haalde. Samen met de coalitiepartners werd een hele weg afgelegd in voorbereiding van elk van de dossiers. Het mag duidelijk zijn dat het niet behalen van de shortlist door Vlaanderen geen eindpunt is, maar juist een extra uitdaging om de ambities in deze gebieden verder mee vorm te geven. Ook hier wil de Provincie het voortouw blijven nemen, samen met alle partners.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.