Home > Provincie West-Vlaanderen investeert meer in bezoekboerderijen

Provincie West-Vlaanderen investeert meer in bezoekboerderijen

Geschreven op 11 maart 2020 om 17:21 door Mario De Wilde

Sinds 2002 zet Provincie West-Vlaanderen actief in op groepsbezoeken aan land- en tuinbouwbedrijven. Ze wil daarmee de kloof tussen consumenten en producenten dichten. Hoeves stappen na 18 jaar nog steeds enthousiast mee in het aanbod Met de klas de boer op, voor scholen, en Samen de boer op, voor groepen volwassenen. Een primeur daarbij is dat scholen voortaan 50 euro subsidie krijgen in plaats van 30 euro. We mochten vanmorgen mee op klasbezoek bij ’t Populierhof in Stavele. Provincie West-Vlaanderen zet al sinds 2002 haar schouders onder bezoeken aan land- en tuinbouwbedrijven. Dé landbouwprovincie bij uitstek wil daarmee consumenten in rechtstreeks contact brengen met hun voedsel en met de producenten ervan. Groepsbezoeken aan boerderijen dichten zo de kloof tussen hen. Ze tonen bezoekers de authentieke omgeving van een boerderij en geven het verhaal achter hun dagelijkse kost mee. Hoeves stappen nog steeds enthousiast mee in dit aanbod, onder de noemer Met de klas de boer op voor scholen en Samen de boer op voor families, verenigingen en collega- of vriendengroepen.
Blijvende succesformule met nieuwe dynamiek
Ruim 70 West-Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven zetten hun deuren open voor een blik achter de schermen. 12 nieuwe bezoekboerderijen en jaarlijks ruim 16.500 kinderen en een veelvoud volwassen bezoekers bewijzen na 18 jaar het blijvende succes van deze formule. De gastheer en -vrouw nemen hun bezoekers enthousiast mee op sleeptouw. Na een bezoek heeft hun boerderij geen geheimen meer voor hun gasten. Vol passie vertellen ze over het reilen en zeilen van hun stiel. Een handje toesteken en proeven van al het lekkers dat de boerderij te bieden heeft, mogen niet ontbreken. Om dat degelijk onthaal en ambassadeurschap te garanderen, voorziet de Provincie kwaliteitsbewaking door Inagro, het West-Vlaamse onderzoeks- en adviescentrum voor land- en tuinbouw. Inagro selecteert, begeleidt en adviseert bezoekboerderijen. Nieuwe bezoekboerderijen kunnen om de twee jaar instappen in het aanbod van Met de klas de boer op en Samen de boer op. Heel wat bedrijven reageerden op de oproep van vorig jaar en volgden na een screening een tweedaagse basisvorming. Die landbouwers zorgen, supergemotiveerd en helemaal klaargestoomd, voor een nieuwe dynamiek.
Koeien met een streepjescode
’t Populierhof van landbouwers Marc Wyckaert en Heidi Deheegher, in Stavele, is één van de nieuwe bezoekboerderijen. Marc geeft bevlogen uitleg aan een groep kinderen: “Iedere koe heeft een andere streepjescode. Zo weten we precies welke melk van welke koe komt.” Zijn vlotte uitleg maakt het tot een plezier om een rondleiding te volgen: “We zijn landbouwers, maar wist je dat we tegelijk ook pedicure verzorgen en kapper zijn? Onze zoon neemt deel aan missverkiezingen voor koeien. Dat is zijn hobby, maar gelnagels geven we onze koeien niet.”
Vanaf nu 50 euro subsidie voor klasbezoeken
Van het begin af aan kregen jongeren en kinderen bijzondere aandacht als doelgroep, want zij zijn de consumenten van morgen. De Provincie geeft daarom een duwtje in de rug aan scholen die één van deze hoeves bezoeken. Provincie West-Vlaanderen besliste om de subsidie daarvoor op te trekken van 30 naar 50 euro, waardoor deze excursie laagdrempeliger wordt voor scholen. De leerlingen van basisschool Klavertje 3 uit Oost-Vleteren en hun juf Nadine schatten het initiatief alvast naar waarde. “We wisten niet dat koeien met de machine gemolken worden,” geven de leerlingen verbaasd aan. Juf Nadine vult aan: “In de klas zijn we aan het leren over beroepen. We bekeken al een aantal filmpjes, maar het is toch een grote meerwaarde om een bezoek te kunnen meepikken. We proberen in de Wero-lessen regelmatig naar buiten te trekken en onze omgeving te verkennen. De financiële steun van Provincie West-Vlaanderen daarbij is heel waardevol. Op die manier kunnen we met weinig middelen toch op stap gaan.”
Voor elke bezoeker wat wils
“Land- en tuinbouw zijn nu zeer divers en het aanbod bezoekboerderijen weerspiegelt die diversiteit. Groepen verkennen gespecialiseerde melkvee- en groentebedrijven tot bedrijven in nichesectoren als wijnbouw, hertenfokkerij of eetbare paddenstoelen. Elk bedrijf heeft een eigen passie, verhaal en toekomstplan. Bezoekers selecteren bedrijven die hun nieuwsgierigheid prikkelen via onze websites of onze brochures, die we net vernieuwden. De brochure Met de klas de boer op is gericht op scholen, die van Samen de boer op richt zich op groepen volwassenen,” licht gedeputeerde Bart Naeyaert tot slot toe.

Overzicht

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.