Home > Provincie verbetert waterhuishouding in provinciedomein ’t Veld (Ardooie)

Provincie verbetert waterhuishouding in provinciedomein ’t Veld (Ardooie)

Geschreven op 10 augustus 2022 om 15:45 door Mario De Wilde

De Provincie West-Vlaanderen heeft de afgelopen maanden werken uitgevoerd om de waterhuishouding in de vijvers van het provinciedomein ’t Veld in Ardooie te verbeteren. Door de aanhoudende droogte kampte het provinciedomein recent met vissterfte. Om dit in de toekomst te voorkomen, werden de afgelopen dagen extra maatregelen genomen.

Werkzaamheden
Provinciedomein ’t Veld beschikt over 3 vijvers: ’t Zeetje, de Ardoyevijver en een derde vijver in een beschermd stukje natuurgebied. Het afgelopen jaar voerde de Provincie verschillende werken uit om een goede waterhuishouding te bevorderen in het provinciedomein. Zo werd het waterpeil van ’t Zeetje verhoogd dankzij een verhoging van de damwand. De overloop werd met een 20-tal cm verhoogd. De vroegere verbinding tussen ’t Zeetje en Ardoyevijver werd hersteld. Voordat ‘t Zeetje overloopt in de Veldbeek, zal eerst Ardoyevijver gevuld worden. Er werd ook een stuw geplaatst op de Veldbeek om het bos te vernatten.

In 2019 werd ’t Zeetje al voor een groot stuk gebaggerd. Bij deze werken werd de Veldbeek in een aparte beekloop langs het Zeetje geleid, zo komt het water van de Veldbeek niet meer in contact met het water van ’t Zeetje wat voor een betere waterkwaliteit moet zorgen.

Uitzonderlijke droogte
Toch kon het effect van deze werken niet op tegen de effecten van de uitzonderlijke droogte. Zo kon vissterfte in de vijver in het natuurgebied vorige week niet vermeden worden. De dode vissen werden verwijderd om verdere aantasting van de waterkwaliteit te voorkomen. Om vissterfte te voorkomen, plaatste de Provincie vorige week ook een beluchter in de vijver.

Bres in de Ardoyevijver
Afgelopen maandag liet de Provincie een bres maken binnenin de Ardoyevijver in provinciedomein ’t Veld. Door de uitzonderlijke droogte was het waterpeil in deze vijver sterk gedaald. Hierdoor kwam het waterpeil onder een dam die nu de vijver in twee delen splitst, waardoor ook vissen kwamen vast te zitten. Reeds begin dit jaar werd een aannemer aangesteld om een bres te slaan in de dam en zo het probleem te verhelpen. Pas nu kon dit werk uitgevoerd worden, omdat de dam nu boven water kwam te liggen en de graafmachines de dam konden bewerken.

Bijkomende werken
Aquafin onderzoekt momenteel ook om gescheiden rioleringen aan te leggen in de omgeving van het provinciedomein. Het regenwater dient ook zoveel mogelijk ter plaatse gehouden te worden en te infiltreren. Dit zal de waterkwaliteit en de grondwaterstanden in het domein verbeteren.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.