Home > Proef in Diksmuide de lokale streekproducten tijdens een ‘Rondje van de boterstad’

Proef in Diksmuide de lokale streekproducten tijdens een ‘Rondje van de boterstad’

Geschreven op 15 mei 2024 om 08:50 door Mario De Wilde

Naast al het streeklekkers op de menukaarten, zet Stad Diksmuide als trotse boterstad onze boter extra in de kijker tijdens het Pinksterweekend en de Boter-en Kaasfeesten. Verschillende horecazaken presenteren van 18 tot en met Pinkstermaandag 20 mei boter uit eigen streek op tafel, de schijfjes boter worden versierd met een boterrondje ‘Rondje van de boterstad’. Diksmuide was vooral bekend om zijn boter. In de Boterhalle vonden boterverkopingen plaats. Na de Eerste Wereldoorlog werd door het toenmalige gemeentebestuur een nieuwe poging ondernomen om de deze opnieuw leven in te blazen en een nieuwe Boterhalle te bouwen na de vernieling tijdens de oorlog. Deze poging was niet geslaagd, mede door het feit dat melkfabrieken stilaan de boterproductie overnamen. Momenteel telt de stad nog een vijftal boterproducenten.

In volgende bistro’s en restaurants kan je straks de Diksmuidse boter smeren, je herkent ze ook aan de affiche met de vermelding Rondje van de boterstad’:
– De Mane
– Sint-Jan
– ’t Klein Gewin
– Salons Saint Germain
– Père et Mère
– Notarishuys
– Commerce 82
– Yserpoort
– Café IJzerboomgaard

Alle Diksmuidse eetgelegenheden kregen de kans om in te stappen in dit project. Bij deze eerste fase wordt wel gefocust op zaken in het centrum die boterporties uit eigen streek op tafel zetten. Als (voor)proef worden 5.000 boterrondjes verdeeld onder de deelnemende zaken.
Verloop van het project
In het kader van de Korte Keten vinden we het belangrijk, zeker als boterstad, om onze boter als streekproduct extra in verf te zetten. Aanzet van dit project was dat we vaststelden dat heel wat zaken al met lokale boter werken, maar dat dit niet zichtbaar is als streekproduct op tafel.
Zo ontstond het idee om een permanent boteraanbod te creëren. Ook restaurantuitbaters die lokale boter serveren waren enthousiast over het kenbaar maken van het Diksmuidse streekproduct.
Uit een bevraging bij de Diksmuidse boterproducenten bleek dat het technisch niet mogelijk is om alle hoeveproducenten van boter te laten samenwerken om tot één Diksmuidse boter te komen, door de verschillende soorten melk namelijk rauwe melk, gethermiseerde of gepasteuriseerde melk die gebruikt worden. Daarnaast rees ook de vraag of kant- en klare kleinere botertafelporties (Diksmuidse botervlootjes) een optie waren.

Lies Laridon, burgemeester: “Uiteindelijk kozen we er voor om de restaurants hun Diksmuidse boterleverancier elk hun eigenheid te laten behouden en te werken met een rondje kalkpapier. Het papier is voorzien van de slogan ‘Rondje van de boterstad’, waarmee we de boter als streekproduct in de kijker zetten. Uitbaters kunnen zo de boter in schijfjes snijden en op een eigen schaaltje of bordje presenteren zoals ze gewoon zijn, maar maken de klant wel op een uniforme manier bewust van ons smakelijke streekproduct.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.