Home > Primeur voor Groep Zorg H. Familie: eerste ouderenzorgvoorzieningen in België met Qualicor-accreditatie

Primeur voor Groep Zorg H. Familie: eerste ouderenzorgvoorzieningen in België met Qualicor-accreditatie

Geschreven op 8 augustus 2022 om 13:58 door Mario De Wilde

In mei 2022 werd door een team van experten van Qualicor Europe, een organisatie gespecialiseerd in de kwaliteits- en veiligheidscontrole van zorginstellingen, een audit doorgevoerd binnen de ouderenzorginitiatieven van Groep Zorg H. Familie vzw: Sint-Carolus, De Pottelberg en Phebe thuiszorg in Kortrijk, Rustenhove in Ledegem en Sint-Jozef in Oostkamp.

De woonzorgcentra hebben allen een traditie van meer dan 100 jaar ouderenzorg. Het zijn één voor één open huizen, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en zichzelf zijn, waar actief wordt geleefd en waar respectvolle zorg op hoog niveau wordt aangeboden zodat zelfstandigheid zoveel en zolang als mogelijk behouden kan blijven. Als organisaties die deel uitmaken van Groep Zorg H. Familie zijn de voorzieningen gedreven in het organiseren van warme en kwalitatieve zorg waarin de mens centraal staat. Nu wordt deze inzet beloond met een accreditatie door Qualicor Europe. “Het behalen van dit kwaliteitslabel is er niet zomaar gekomen, maar is een gevolg van hard werken, van goede wil, van collegialiteit en van doorzetting. Want het was niet altijd gemakkelijk. We zagen de bereidheid van de medewerkers om mee te schrijven aan dit verhaal, om mee te zoeken naar hoe de zorg voor de bewoners nog beter kan en hoe we de bewoners hierin kunnen betrekken. Samen hebben we de voorbije jaren bergen verzet door elke dag kleine steentjes te verplaatsen.” vertelt de directie van de verschillende woonzorgcentra binnen Groep Zorg H. Familie vzw.

Tijdens de audit werd er op alle afdelingen van elke voorziening langsgegaan om met medewerkers te praten over hun dagelijkse activiteiten en een toetsing uit te voeren van de verschillende normen die behaald moesten worden. “De gezonde zenuwen waren nergens voor nodig. Ons kennen en kunnen werd op een grondige maar zeer respectvolle manier getoetst. Zo voelden we ons eerder gewaardeerd dan gecontroleerd.” vertellen de medewerkers. De externe auditoren konden mee genieten van de werking zoals ze dagelijks wordt georganiseerd voor onze bewoners. Ze troffen organisaties vol energie, professionaliteit, visie, gedrevenheid, passie en schoonheid aan. Steeds met de focus op de bewoners en een doorgedreven zorg voor elkaar als collega’s.

Ook de medewerkers van thuiszorgdienst Phebe, de jongste telg van Groep Zorg H. Familie, toonden wat ze waard zijn en hoe zij dagelijks kwalitatieve zorg verlenen aan de vele thuiszorgpatiënten. “De voorzieningen kregen mooie complimenten voor de gedrevenheid van de medewerkers, de betrokkenheid van de bewoners en de voelbare zorg voor zowel bewoners als collega’s. We zijn bijzonder fier dat de dagelijkse inspanningen van medewerkers bekroond worden met dit resultaat.”
aldus Kristof Vankeirsbilck, gedelegeerd bestuurder Groep Zorg H. Familie vzw. Eind 2021 behaalde ook psychiatrisch ziekenhuis H. Familie voor de tweede maal het kwaliteitslabel. Ook voor de veelzijdige werking van De Bolster werd toen, als eerste initiatief in Europa, een Qualicor-accreditatie uitgereikt.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.