Home > Primeur voor Brugge: muurresten van Sint-Janskerk gevonden zonder te graven

Primeur voor Brugge: muurresten van Sint-Janskerk gevonden zonder te graven

Geschreven op 10 augustus 2020 om 14:12 door Mario De Wilde

Begin maart voerden archeologen van Raakvlak (IOED Brugge en Ommeland) naar aanleiding van een vondstmelding van schepen Nico Blontrock een kleine opgraving uit op het Sint-Jansplein (zie eerder persbericht). Ze vonden daarbij muurresten van de voormalige middeleeuwse Sint-Janskerk en de latere Sint-Janskapel en verschillende restanten van bouwelementen (funderingen, ornamenten en andere voorwerpen). Met het oog op een goede bewaring in situ (ter plaatse) werden de archeologische resten opnieuw bedekt. Vervolgens werden de geplande opfleuringswerken uitgevoerd en het plein bezaaid met kleurrijke bloemen en planten. Op maandag 10 augustus werd op het plein een infobord geplaatst met informatie over de opgraving en de geschiedenis van de verdwenen Sint-Janskerk. Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem: “De Bruggelingen zijn fier op de geschiedenis van hun stad en vinden het altijd leuk om die beter te leren kennen. Dankzij de goede samenwerking tussen de diensten Openbaar Domein en Raakvlak konden we hier een verdwenen stukje Brugse geschiedenis herontdekken. Passanten kunnen hier nu dankzij dit infobord meer over te weten komen.”
Verder onderzoek
Het archeologisch onderzoek op het Sint-Jansplein is nog niet afgelopen. Op 16 en 17 september zal de Universiteit Gent, vakgroep Archeologie een prospectie uitvoeren op het plein door middel van georadar (GPR). GPR is een geofysische non-destructieve onderzoeksmethode waarbij met elektromagnetische golven een scan van de ondergrond wordt genomen. Schepen van Cultuur Nico Blontrock: “Dit is een primeir voor Brugge, het gebeurde nooit eerder. Ook zonder op te graven kunnen archeologen toch nog veel te weten komen over het verleden. Met dit geofysisch onderzoek hopen ze de rest van de kerk in beeld te brengen zonder een schop in de grond te steken. De vakgroep archeologie van de UGent heeft hier al veel ervaring mee. Recent boekten ze nog mooie resultaten met het in kaart brengen van Falerii Novi, een Romeinse stad die nog begraven ligt in Italië.”

Wie op de hoogte wil blijven van het onderzoek kan Raakvlak volgen op sociale media (facebook en instagram). Meer informatie? info@raakvlak.be of 050 44 50 44

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.