Home > Postzegelkring ‘ARBEFIL’ uit Brugge bestaat een halve eeuw

Postzegelkring ‘ARBEFIL’ uit Brugge bestaat een halve eeuw

Geschreven op 7 mei 2019 om 17:34 door Mario De Wilde

De Postzegelkring ‘ARBEFIL’ wat staat voor “ARBEiders FILatelisten” voorstellen aan de regionale postzegelverzamelaars lijkt overbodig. De start van de club, nl 3 mei 1969, is te zoeken in het vroegere Brugse jeugdhuis De Kibboets. Postzegels verzamelen was toen weggelegd voor het betere publiek dat geld had om postzegels te kopen. Roland Cauwels is al die 50 jaar secretaris en weet dus alles van het postzegelwereldje: “Dat leek ons toen te elitair en met een zevental moedigen poogden en slaagden we erin een kring in leven te roepen die voor een minder begoed verzamelaar de wereld van de filatelie zou openen. Enerzijds door hen informatie te geven over wat je zoal kunt verzamelen, de wijzen van opbouwen van verzamelingen en het bekomen van postzegels. Anderzijds door de betrachting een onderlinge gedachten wisseling te bewerkstelligen zodanig dat iedereen kon gebruik maken van elkaar ervaring en kennis.”

Beginners en gevorderden

Inderdaad, al zeer vaak werd geschreven dat het postzegel verzamelen een hobby is waar men door zelfstudie groot wordt en het verzamelen daar begint waar de catalogen eindigen. Om zijn kennis te verrijken is een verzamelaar meestal op zichzelf aangewezen. Wanneer hij echter lid gaat worden van een kring waar, naast de beginner, reeds menig gevorderd verzamelaar zich thuis voelt, kan een minimum aan voorlichting en het doorspelen van ervaring hem veel ontgoocheling besparen en de juiste richting aanwijzen. Dat dergelijke betrachting ook haalbaar is, heeft het verleden van ARBEFIL bewezen doordat verschillende van de leden zowel op provinciaal, nationaal als internationaal niveau successen behaalden. Anno 2019, of bijna een halve eeuw jaar later, is ARBEFIL uitgegroeid tot een gerenommeerde vereniging, die open staat voor iedere filatelist. Met slechts een doel voor ogen, ieder zijn hobby laten beoefenen naar zijn eigen vermogen en interesse. De kring komt wekelijks bijeen de zondagmorgen van 9h30 tot 12 uur in de chalet ‘Rust Roest’ aan het Zuidervaartje nr 3 te 8310 St Kruis Brugge (met uitzondering van de maanden juli en augustus)

Nieuw bloed

Zoals vele verenigingen heeft ARBEFIL ook te kampen met de vergrijzing van de leden..en de opkomst van het internet, nieuw bloed is zeldzaam en meer dan welkom. Roland Cauwels: “Thans zijn we over ons hoogtepunt wat betreft het aantal leden , maar zijn toch nog fier met 55 tal vaste leden die we regelmatig over de vloer krijgen, zij het niet wekelijks. In het verleden hebben we als kring diverse tentoonstellingen georganiseerd, zowel op provinciaal als op nationaal vlak. Door besparingstoestanden bij de posterijen en het inkrimpen van postzegeluitgiften met daaraan gekoppelde speciale afstempelingen en de duurdere organisatiekosten worden de tentoonstellingen tegenwoordig in België zeer beperkt. We beschikken ook over een uitgebreide bibliotheek en een eigen tijdschrift waarvan je nuttige informatie kunt vinden op de website van Arbefil…”

Foto: Daniel De Reygher, de eerste drie jaar voorzitter, Robert Liephout de volgend 47 jaar en nog steeds huidig voorzitter, Roland Cauwels vanaf de stichting tot heden secretaris, burgemeester van Brugge Dirk De fauw, Marleen Colbrandt, verantwoordelijke bibliotheek en activiteiten en Andre Peuteman, bestuurslid vanaf de stichting.

1 reactie

Demeyer Christian
Geschreven op 2021-12-17 14:47:00
Geachte, Ik zit thuis met een reeks postzegelboeken met redelijke waarde, die nog geschat moet worden voor eventueel te kunnen verlopen. Mijn vader had en hield met hart en ziel de collectie bij. De vraag is of iemand in jullie entourage , eerlijk en bereid mij daarbij te helpen. Groeten. Mr Demeyer 0476/ 982580

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.