Home > Positieve balans voor het Hemelvaartweekend en de meivakantie aan de kust

Positieve balans voor het Hemelvaartweekend en de meivakantie aan de kust

Geschreven op 12 mei 2024 om 11:44 door Mario De Wilde

De toeristische sector aan de Kust noteert een goede balans voor het verlengde weekend van Hemelvaart. Traditioneel zorgt het lang weekend voor een gezellige vakantiesfeer aan zee. Het zonnig weer zorgde voor een extra dimensie. Met 700.000 toeristische overnachtingen en 550.000 dagtoeristen is het Hemelvaartweekend een mooie opsteker voor de toeristische sector aan zee. De Kust kijkt ook positief terug op meivakantie voor de Franstalige Belgen. Tijdens de voorbije twee weken zijn ongeveer 580.000 toeristische overnachtingen van Franstalige Belgen genoteerd. Het voorjaar blijft een belangrijke periode voor de Kust. De toeristische sector kijkt uit naar het verlengde weekend van Pinksteren.

Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: “De Kust zet zich ook dit jaar prominent doorzet als een bestemming voor de vier seizoenen. Twee derde van de toeristische omzet wordt gerealiseerd buiten het zomerseizoen. Voor binnen- en buitenlandse vakantiegangers blijft de Kust ook in het voorjaar een favoriete bestemming. Vakantiegangers appreciëren meer dan ooit de klassieke en eigentijdse troeven van de Kust”.

Hemelvaartweekend met veel beleving aan zee

Met het zonnig lenteweer als extra dimensie zorgden alle kustgemeenten voor een aangename vakantiesfeer en unieke beleving. In totaal telde de Kust ruim 700.000 toeristische overnachtingen, een stijging van ongeveer 22 procent in vergelijking met het weekend rond Hemelvaart in 2023. Naast de verblijfstoeristen brachten ook tal van tweede verblijvers het verlengde weekend door aan zee.

De hotels noteerden in het verlengde weekend (voor Vlamingen en Franstalige Belgen) een gemiddelde bezetting tot 90 procent, met uitschieters tot 95 procent tijdens de nacht van donderdag op vrijdag en vrijdag op zaterdag. De situatie verschilt van badplaats tot badplaats.

In het verlengde Hemelvaartweekend zijn ongeveer 550.000 dagtoeristen naar zee gereisd (een stijging van ongeveer 25 procent ten opzichte van 2023). Topdagen waren donderdag 9 mei en zaterdag 11 mei met telkens ongeveer 175 000 dagtoeristen.

Geslaagde meivakantie voor Franstalige Belgen

Bij de nieuwe vakantieregeling blijft de Kust een favoriete vakantiebestemming tijdens de twee weken meivakantie van de Franstalige Belgen. Ook buitenlandse toeristen uit de buurlanden kozen voor de Kust als een bestemmingen voor een korte vakantie.

Het totaal van de toeristische overnachtingen aan de Kust wordt voor de voorbije twee weken ingeschat op 1,6 miljoen. Dit is 45 procent meer dan in de meivakantie in 2023 maar toen viel het Hemelvaartweekend pas een week na de meivakantie. De ruime stijging is toe te schrijven aan het Hemelvaartweekend.

Van de 1,6 miljoen toeristische overnachtingen, zijn ongeveer 580 000 toe te wijzen aan Franstalige Belgen (30 procent hoger dan in 2023), 770 000 aan Vlamingen (een stijging van 57 procent ten opzichte van 2023) en 250 000 aan buitenlanders (een stijging van 43 procent. De hotels noteerden een gemiddelde bezetting tussen 65 en 75 procent. De situatie verschilt van badplaats tot badplaats.

Volgens de raming van Westtoer reisden in totaal ongeveer 1.250.000 dagtoeristen naar zee tijdens de voorbije twee weken, inclusief het verlengde weekend van Hemelvaart. Dit is 25 procent meer in vergelijking met de meivakantie in 2023.

Franstalige Belgen zijn een belangrijk publiek voor de Kust. Volgens de meest recente cijfers (2021) waren 16 procent van alle toeristen aan de Kust Franstalige Belgen. In 2021 telde de Kust 3,4 miljoen aankomsten van Franstalige Belgen die voor één of meerdere dagen naar zee afzakten. Daarbij besteden ze samen circa 550 miljoen euro aan de Kust, goed voor 21 procent van de 2,8 miljard bestedingen die het toerisme aan de Kust genereert.

De troeven van de kust

Zowel dag- als verblijfstoeristen waarderen de veelheid van evenementen in de voorbije weken. Naast de beleving op strand en dijk behoorden ook Triënnale Beaufort, de Havenfeesten in Blankenberge, het Ensorjaar in Oostende, de Elle Fashion Week in Knokke-Heist en de fiets- en wandelevenementen (in De Panne en Blankenberge) tot de toppers.

Tijdens de meivakantie scheen de zon 35% meer aan de Kust dan in het binnenland. Gemiddeld kon de Kust rekenen op 7u23 zonneschijn per dag, terwijl Ukkel gemiddeld 5u22 zonnescheen kreeg. De kust genoot dus tijdens de meivakantie van 2u extra zon per dag. Alle info: www.dekust.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.