Home > Poperingse vzw Keurbroederschap De Witte Ranke vierde 40-jarig jubileum

Poperingse vzw Keurbroederschap De Witte Ranke vierde 40-jarig jubileum

Geschreven op 3 oktober 2023 om 06:53 door Mario De Wilde

Veertig jaar al zet de Poperingse vzw Keurbroederschap De Witte Ranke zich via allerlei evenementen, wedstrijden en promotie in voor de streekgastronomie en in het bijzonder de hop(scheuten)teelt. De vzw ontpopte zich in die 4 decennia geregeld tot een echte voorloper als organisator van bierfestivals en culinaire wedstrijden, schepper van een kunstwerk in het straatbeeld en bedenker van toeristische arrangementen met een (inter)nationale erkenning. Op zaterdag 30 september vond het jubileumfeest plaats in zaal Palace. Tegelijk verwelkomden de 62 leden 2 nieuwe leden, Arne Leuridan en Luc Van Holzaet.

De vzw Keurbroederschap De Witte Ranke is een vzw die zich conform de statuten inzet voor cultuur, toerisme en gastronomie in de Westhoek, en in het bijzonder in Poperinge, mét speciale aandacht voor hop, hopscheuten en streekbieren. De Witte Ranke organiseert diverse activiteiten voor het brede publiek, zoals o.a. Taste of Hops on Tour in maart en culturele happenings en heeft daarnaast een bloeiende interne werking voor de leden. De Witte Ranke introniseert jaarlijks één tot drie nieuwe leden op voorspraak van één of meerdere leden en met de goedkeuring van de hele vergadering. Het gaat telkens om personen die al hun verdiensten bewezen hebben op cultureel, toeristisch en/of gastronomisch vlak in Poperinge en/of de Westhoek.

“Onze vereniging wordt aangestuurd door de voorzitter (baljuw), ondervoorzitter, penningmeester, secretaris (griffier) en bestuursleden. Momenteel telt De Witte Ranke 64 leden, waarvan 6 bestuursleden”, vertelt baljuw Bart Wemaere.

De keurbroederschap De Witte Ranke is opgericht op 16 september 1983. De 10 bezielers van het eerste uur waren, in alfabetische volgorde: Theo Creus, Antoon Couttenye, Johan Debrabandere, Marcel Delanote, Luc Dequidt, Dina Vroman-Desmet, Johan Martin, André Maton, Roger Top en Jozef Verhille. Tot op vandaag is stichtster Dina Vroman-Desmet een zeer gewaardeerd lid met een belangrijke stem in de coulissen.

De Witte Ranke zag het levenslicht omdat de initiatiefnemers het toeristisch potentieel van Poperinge inzagen maar de stad op dat moment die kaart nog niet trok. Vandaar trad De Witte Ranke lange tijd als innovator en pionier op. Een aantal van haar projecten werden later door overheden, beroepsfederaties of verenigingen overgenomen.

Een kleine greep uit de vele realisaties van De Witte Ranke:
• Creatie van streekgerechten zoals de Terrine De Witte Ranke of Kabeljauw aan de Schreve
• Bierweekend en Bierfestivals (in de Maeke-Blydezaal en op de Grote Markt)
• Mede-initiatiefnemer en promotor van nieuwe streekgerechten en -bieren zoals Tripel St.-Bernardus,…
• Herontdekker en promotor van traditionele streekgerechten zoals Poperingse Hennepot of Poperingsch Standevleesch
• Initiatiefnemer en promotor van de hopscheutenteelt in verwarmde serre
• Initiatiefnemer beeld ‘De Dochter van Pupurn’ (binnenkoer hopmuseum)
• Initiatiefnemer Bertiuscongres
• Organisator van culturele evenementen zoals nocturne in Haringe
• Organisator van de jaarlijkse meerdaagse hopscheutenhappenings (met in 2010 een twaalfde editie met maar liefst 773 deelnemers)
• Deelnemer en promotor REO-veiling hoppescheuten
• Organisator van de videomapping Hommel de Lux in 2013 (met 5.000 bezoekers)
• Winnaar van de Toerismetrofee van de stad Poperinge 2014
• Initiatiefnemer van het boek ‘Hop(scheuten), van gewroet tot genot’ (2008), geschreven door Bart Wemaere en uitgegeven door het Davidsfonds
• Organisator van de tweejaarlijkse culinaire wedstrijd voor ‘Beste juniorkok De Witte Ranke’ en de wedstrijd ‘Beste Professionele Bierschenker van België’
• Organisator van “Taste of Hops on Tour” ( 2022, 2023, 2024…)
• In tandem met Horeca Regio Poperinge de organisatie van de wedstrijd “Beste Hopscheuten Kok” (2023, allicht ook 2024…).

Jaarlijks is er een intronisatiedag in september. Na een ontvangst rond het beeld “De dochter van Pupurn” op de binnenkoer van het Hopmuseum volgt een academische zitting. Een gastspreker, met relatie tot de regio of de opdracht van de vzw, brengt telkens een eigen en creatieve presentatie. Daarna worden de nieuwe leden opgenomen in de Keurbroederschap, op voordracht van een peter of meter. Na dat officiële gedeelte volgt een gastronomisch banket bij één van de leden.

Dit jaar combineerde De Witte Ranke deze intronisatie met het jubileumfeest:
– meter Mieke Vanwalleghem stelde Arne Leuridan (44) uit Watou voor. Opgegroeid tussen de dieren op de boerderij van zijn ouders in Beveren aan de IJzer trok hij naar de slagersschool in Brugge en later het KTA 7de jaar traiteur in Diksmuide. Vanaf 2014 werkte hij in slagerij Plancke in Watou, een zaak die hij al snel overnam. Drie jaar later kocht hij een vroegere elektrozaak in het dorp en startte hij een attractieve en hedendaagse winkel-slagerij (waar tot 90 procent van alle etenswaren zelf bereid worden), met 8 medewerkers plus zijn broer en schoonzus.

In 2019 werd Arne verkozen tot Kei van een ondernemer (met een Kei van een winkel). In 2021 ontving hij de titel van ambassadeur van de korte keten. Arne is ook voorzitter van de handelsraad van Watou.

– Luc Van Holzaet werd voorgesteld door peter Yves Van Bruwaene. Luc (59) stockeert en transporteert groenten en fruit, eerst vanuit Steenvoorde en later ook vanuit Duinkerke, met focus op bananen uit Martinique, Guadeloupe, Colombia en Equador. Al jaren toont hij zijn groot hart door aan de voedselbanken van Poperinge, Ieper, Kortrijk en Steenvoorde meerdere keren per week gratis een lading bananen te leveren voor de minst bedeelden in onze samenleving.

Foto: Fran Osteux

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.