Home > Poperinge start met gedeeltelijk doven openbare verlichting

Poperinge start met gedeeltelijk doven openbare verlichting

Geschreven op 4 februari 2020 om 16:37 door Mario De Wilde

Eind november kondigde het stadsbestuur aan dat ze het beleid openbare verlichting zou hertekenen. Een eerste fase is deze maand gestart met de gedeeltelijke doving van een aantal lichtpunten, waarvoor Fluvius op dit moment de werken uitvoert. Binnen het burgemeestersconvenant dat Poperinge ondertekende, engageerde het stadsbestuur zich tot doelstellingen in energie-efficiëntie en CO2-besparing. Een van de maatregelen bestond in de verduurzaming van de openbare verlichting: •Een gedeelte van de openbare verlichting zal tijdens de minst drukke uren van de nacht gedoofd worden, namelijk van 24 u. tot 5 u. met uitzondering van vrijdag- en zaterdagnacht. Het gaat over ongeveer 2000 lichtpunten van de in totaal 3550 lichtpunten op grondgebied Poperinge, die zo elk 1300 uur op jaarbasis gedoofd zouden worden.

•Volledige openbare verlichting schakelt om naar led-verlichting tegen 2030.
•De verlichting die wél de volledige nacht blijft branden zou gedimd worden tijdens de minst drukke uren van de nacht van zodra dat technisch mogelijk is.
•Monumentverlichting zou 7/7 gedoofd worden om 24 u. zonder ’s morgens opnieuw aan te steken.
De verlichting langs primaire wegen (zoals Frans Vlaanderenweg en Westhoekweg) en secundaire wegen (zoals N39 naar Roesbrugge en N321 naar Vleteren) en de stadsring zullen continu blijven branden. De belangrijkste invalswegen van stadskern en dorpen, openbare pleinen en de industriezone blijven ook de volledige nacht verlicht.

Lus per lus doven
In eerste instantie wordt de verlichting nu lus per lus aangepast, dus per stuurpunt of kabine. Fluvius is daarvoor momenteel al aan het werk. Die aanpassingswerken zullen een viertal maanden duren. Krombeke is eerst aan de beurt en via Roesbrugge en Haringe trekt Fluvius in zuidelijke richting langs alle deelgemeentes om finaal in Poperinge centrum te eindigen. De Waaienburgseweg werd als één van de eerste straten aangepast. Op het moment van de aanpassingswerken zullen de lichten direct gedoofd worden. De openbare verlichting wordt dus gespreid over de volgende 4 maanden gedoofd (en niet in één keer). Welke lichten er precies uitgaan, vind je terug op de website. Bewoners die vragen hebben over het doofscenario in hun straat, kunnen terecht bij de Technische dienst: 057 34 62 98 of technische.dienst@poperinge.be.

Het doofscenario spaart een kleine 40 ton CO2 uit op jaarbasis en levert de stad een geschatte financiële besparing van 50.000 euro uit op jaarbasis.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.