Home > Politiehond Aslan verlaat na 11 jaar de lokale politie Damme/Knokke-Heist. Interview met begeleidster Gülser

Politiehond Aslan verlaat na 11 jaar de lokale politie Damme/Knokke-Heist. Interview met begeleidster Gülser

Geschreven op 29 september 2022 om 16:42 door Mario De Wilde

Politiehond Aslan van de politiezone Damme/Knokke-Heist mag met pensioen. De hond is elf jaar en trad al in dienst toen hij negen maanden was. Aslan combineerde patrouillewerk met drugswerk en hij was een vaste waarde in het politieteam. Politiehonden gaan meestal met pensioen op hun tien jaar, afhankelijk van hoe fit ze nog blijven. Voor Aslan, die een carrière van elf jaar had bij de lokale politie Damme/Knokke-Heist, ging het dus om een lange loopbaan.

“Aslan is de reden waarom mensen het spreekwoord ‘zo trouw als een hond’ gebruiken.” Met deze gevleugelde woorden omschrijft hondengeleider Gülser haar grote vriend Aslan (11) die na een loopbaan van maar liefst elf jaar met pensioen gaat bij de lokale politie Damme/Knokke-Heist. In dit interview nemen we afscheid van onze prachtige en trouwe viervoeter.

Gülser en Aslan
Hoe verliepen de afgelopen jaren met Aslan?

Aslan is mijn tweede politiehond, ik heb hem al van toen hij een puppy was. Hij was negen maanden toen we begonnen te trainen. Eerst deden we patrouillewerk en daarna combineerden we dat met drugswerk. Aslan is dus een dual purpose-hond.

De voorbije jaren met Aslan waren een droom. Hij was een gemakkelijke hond om te trainen en bleef mij altijd trouw. Ik kan niets anders zeggen dan dat hij de ideale hond was. Aslan is de reden waarom mensen het spreekwoord ‘zo trouw als een hond’ gebruiken.

Wat zijn Aslans sterktes en zwaktes?

Hij heeft een ontzettend grote workdrive. Ik kon alles aan hem vragen en van hem verwachten, net omdat hij zo gemotiveerd was. Aslan was leergierig, maar leerde ook nog eens snel bij. Ik was nooit bang om met hem examens af te leggen en geloof me, we hebben er wel een aantal gedaan. Zo denk ik bijvoorbeeld aan de patrouille- en drugsexamens, maar ook het examen om mezelf als hondenspecialist te brevetteren deed ik samen met hem. Zwaktes kan ik niet opnoemen, hoe hard ik ook nadenk.

Ik ga de samenwerking erg missen. Aslan is het gewoon om altijd bij mij te zijn en sociaal contact te hebben. Hij bracht zijn dagen door op terreinen maar deed ook veel speurwerk. Het avontuur stopt en hij zal nu een veel rustiger leven leiden. Gelukkig woon ik zelf in een grote groene omgeving. Aslan zal zeker nog kunnen rondhuppelen, want hij woont bij mij.

Wat zou je hem willen zeggen mocht Aslan je kunnen begrijpen?

Dat is een foute vraag. (lacht) Misschien weet je dit niet, maar het is een misvatting dat honden geen woorden verstaan. Er bestaat daar een belangrijke Engelse quote over: ‘Dogs do speak, but only to those who know how to listen.’ Ik geloof erin dat Aslan mij begrijpt en dat hij mij ook dingen vertelt. Maar goed, ik wijk af. (knipoogt)

Ik zou hem graag het volgende willen zeggen: “Lieve Aslan, ik wil je bedanken voor alle mooie jaren. Ze waren een voor een fantastisch. Je onvoorwaardelijke steun vergeet ik nooit. In moeilijke situaties bleef je altijd aan mijn zijde staan. Ik kon altijd op jou en je fantastische speurneus rekenen als we patrouilles deden of drugs moesten vinden. Woorden schieten te kort wat je voor mij betekent, dus ik houd het kort: een team, voor altijd!”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.