Home > Politie arresteert koppel uit de Panne en Brusselse handlanger voor oplichting bejaarde dames

Politie arresteert koppel uit de Panne en Brusselse handlanger voor oplichting bejaarde dames

Geschreven op 15 mei 2024 om 10:49 door Mario De Wilde

Vorige week arresteerde de politiezone Westkust een koppel uit De Panne dat ervan wordt verdacht een 82-jarige dame uit De Panne te hebben opgelicht. Op 13 mei werd een 25-jarige man uit Sint-Pieters-Leeuw gearresteerd. Hij lichtte mogelijk een 76-jarige dame uit Koksijde op. Een relaas van de feiten.

Op 19 april noteerde de Politiezone Westkust een aangifte van een 82-jarige dame uit De Panne. Haar bankrekening bleek op ongekende wijze te zijn geplunderd. Er zou meer dan 100.000 euro van haar bankrekening zijn verdwenen. Door verder onderzoek kwam een koppel, man (60) en vrouw (50), uit De Panne in beeld. Zij huurden tot voor enkele weken een onroerend goed van het slachtoffer.

Beide verdachten werden gearresteerd op 8 mei 2024. Bij de huiszoeking in hun vakantieverblijf in Nieuwpoort trof PZ Westkust onder meer 8.000 euro aan cash geld aan. Parket West-Vlaanderen, afdeling Veurne, vorderde een gerechtelijk onderzoek. De man verklaarde dat hij niet op de hoogte was van de oplichting, de vrouw ging over tot gedeeltelijke bekentenissen. Het koppel werd op 10 mei voorgeleid voor de onderzoeksrechter die besliste om de dame verder aan te houden en de man vrij te laten onder strikte voorwaarden.

Op 13 mei werd in een tweede oplichtingsdossier een 25-jarige man uit Sint-Pieters-Leeuw gearresteerd door de Politiezone Westkust. De man wordt ervan verdacht mededader te zijn in het kader van oplichting van een 76-jarige dame uit Koksijde. De dame kreeg een telefoontje van een persoon die zich uitgaf als een medewerker van haar bank die haar waarschuwde voor mogelijke oplichting. Na hacking kon 2.800 euro worden overgeschreven van haar rekening. Hij adviseerde haar dat bankmedewerkers best haar juwelen en laptop zouden komen ophalen om oplichters te slim af te zijn. Diezelfde nacht begaven twee valse bankmedewerkers zich naar de woning te Koksijde en namen juwelen mee voor 10.000 euro met de belofte deze veilig onder te brengen in de safe van de bank. Kort daarna besefte de dame dat ze was opgelicht.

Bij verder onderzoek kwam de 25-jarige man in beeld. Hij zou de chauffeur geweest zijn van de valse bankmedewerkers. Het Parket West-Vlaanderen, afdeling Veurne vorderde een gerechtelijk onderzoek.

De Veurnse onderzoeksrechter gaf opdracht aan het politieteam van PZ Westkust om de verdachte op te pakken voor verhoor. Na verhoor werd hij voorgeleid voor de onderzoeksrechter en aangehouden. Komende vrijdag zal de raadkamer oordelen of de man verder blijft aangehouden. Ondertussen zet PZ Westkust het onderzoek verder.

Korpschef PZ Westkust Nicholas Paelinck: Wees steeds waakzaam voor valse bankmedewerkers. Ga niet op hun vraag in, contacteer je contactpersoon bij jouw bank en controleer zelf of er geen verdachte transacties zijn uitgevoerd. Ben je toch slachtoffer, doe dan zo snel mogelijk aangifte bij de politie en verwittig Card Stop via 078/170.170.

“Sensibiliseer familieleden of vrienden die de actualiteit minder volgen hierover en wijs hen op de gevaren van het meedelen van paswoorden en codes”, vult voorzitter van het politiecollege van PZ Westkust en burgemeester van Koksijde Marc Vanden Bussche nog aan

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.