Home > Ploeg stadsonderhoud van Knokke-Heist maakt leed in getroffen Trooz een pak lichter

Ploeg stadsonderhoud van Knokke-Heist maakt leed in getroffen Trooz een pak lichter

Geschreven op 21 oktober 2021 om 08:23 door Mario De Wilde

Op zondag 10 oktober vertrok een 9-koppige ploeg van de gemeentelijke dienst Stadsonderhoud naar Trooz bij Chaudfontaine. Daar hielpen ze een hele week lang met hun gespecialiseerd rollend materieel om de puinhoop na de overstromingen op te ruimen. De werkmannen bleken danig onder de indruk van wat ze aantroffen in het getroffen gebied en werkten met man en macht om een wezenlijk verschil te maken. Maar één team alleen kan op een week tijd de grote ravage niet ruimen. Knokke-Heist roept dan ook warm alle andere steden en gemeenten en in het bijzonder de Waalse en federale regering op om ook de handen uit de mouwen te steken. Want elk gezin in ons land verdient een warme, veilige thuis!

Trooz
Dag 1

Het team staat voor een ongeziene uitdaging. Ze zijn wel wat gewend met de opkuis van carnaval, maar wat ze ter plaatse aantreffen is van een ongeziene omvang. 12 weken na de overstroming leven de mensen er nog steeds op bergen puin en afval. Het team beslist om de hoofdweg N61 die over het volledige grondgebied van Trooz loopt stelselmatig op te ruimen met behulp van de kleine wiellader en de kranen die op de vrachtwagens staan. Een grote hoeveelheid afval moeten ze ook handmatig opruimen. Het ingezameld afval transporteren ze naar een overstortlocatie waar er door andere instanties een eerste triage gebeurt. De meegereisde veegwagen komt goed van pas, stof, klein steenpuin en slijk alles veegt hij machinaal op en zorgt ervoor dat de rijweg er weer netjes uitziet.

Trooz
Dag 2

Onderweg op de N61 naar de laatste locatie waar het team bezig was geweest vinden ze nieuwe afvalhopen. De inwoners zien hun kans schoon om eindelijk af te geraken van hun kapotte inboedel of ander puin door de overstromingen. De geselecteerde sector langsheen de N61 hebben de mannen tegen de middag volledig afvalvrij kunnen maken. De volgende uitdaging van de dag is om in het gehucht Nessonvaux hetzelfde opruimwerk te verwezenlijken. Welteverstaan dat op deze locatie de straten veel smaller en deels niet meer toegankelijk zijn voor personenwagens, laat staan voor vrachtwagens. De beslissing om onze Unimog (all terrain vrachtwagen) mee op transport te zetten naar Trooz werpt direct zijn vruchten af. Door deze omstandigheden is er op deze locatie veel meer tijd dan gisteren gestoken in het manueel opruimen van totaal verwoeste inboedels en slooppuin.

Trooz
Dag 3

De delegatie is vandaag opgesplitst in 2 teams die elk hun eigen opdracht hebben. Zes collega’s doen verder met de opkuis in Nessonvaux. De drie andere collega’s zijn aan een andere uitdaging begonnen: één van de zes aanwezige kerkhoven (deze in Foret) onkruidvrij maken. Sinds de wateroverlast in juli zijn de kerkhoven niet meer onderhouden, enkel de noodzakelijke begrafenissen worden gedaan. Het zou voor veel nabestaanden een mooi teken zijn om dat te kunnen klaren tegen 1 november. De drie collega’s vliegen erin en willen het volledige kerkhof, dat bijna 4000 m² groot is, er voortreffelijk laten uitzien alvorens terug te moeten keren naar Knokke-Heist.

Trooz
Dag 4

De mensonterende leefomstandigheden momenteel in Prayon en La Brouck (beiden een onderdeel van Trooz) waren vorige week nog te zien in een Pano-reportage. De gedachte dat het team niet naar Prayon kan geraken door één defecte brug ligt de groep zwaar op de maag. Personenvoertuigen kunnen en mogen over de brug maar het machinepark weegt te zwaar (meer dan 3.5 ton). Dan maar op zoek naar een alternatieve route om er toch te geraken. Na wat zoekwerk en prospectie vinden ze een route die hen naar de andere kant van de Vesder kan brengen. De werkmannen passeren Beaufays, Ninane en

Chaudfontaine en zien daar dezelfde taferelen als in Trooz. De Unimog neemt de zware stukken en meubelen weg, de kleine wiellader en twee vrachtwagens nemen de rest voor hun rekening. Intussen zijn de drie collega’s die op het kerkhof aan de slag gingen klaar en ligt het kerkhof er weer fatsoenlijk bij.

Trooz
Dag 5

De avond voordien besliste het team unaniem om tot het laatste mogelijke moment dat ze kunnen helpen dat effectief ook gaan doen. Het transport van Aertssen was voorzien om rond de middag de wiellader en de veegwagen terug naar Knokke-Heist te brengen. Een deel van de machines die ze hard nodig hebben om goed te kunnen opkuisen, zijn ze dus kwijt. Dit belet het team niet om nog een volledige dag te werken in Fraipont, waar ze nog niet eerder aan de slag konden. Ze zien daar dezelfde taferelen als op de andere locaties. Afbraakmateriaal, inboedels van mensen die alles kwijt zijn, het komt hard binnen om dat daar zo aan te treffen. De groep splitst zich opnieuw op in 2 teams. Het ene doet de nodige opkuis van de straten, het andere werkt het kerkhof maar liefst op één namiddag af.

Het aanhoren van onbegrip, moedeloosheid, onzekerheid en meest schrijnend het wegblijven van hulp door gespecialiseerde diensten, dat heeft er deze week diep ingehakt. De ploeg keert terug naar Knokke-Heist en komt daar iets voor middernacht aan. Deze nacht slapen ze allemaal in een lekker warm bed en hebben ze alles wat ze nodig hebben wetende dat er velen langs de overkant van de taalgrens in de kou blijven staan.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.