Home > Picon, wijn, bier, koek… : 100% West-Vlaams erkent 11 nieuwe streekproducten en 7 producenten

Picon, wijn, bier, koek… : 100% West-Vlaams erkent 11 nieuwe streekproducten en 7 producenten

Geschreven op 23 november 2024 om 07:02 door Mario De Wilde

Zeven gepassioneerde producenten en elf streekproducten krijgen een erkenning van het label 100% West-Vlaams. Daar is voor het allereerst ook een picon, Picon van D’helle, bij. De erkenningen onderstrepen de rijke culinaire traditie van West-Vlaanderen en benadrukken het vakmanschap en de toewijding van lokale producenten. Alle erkenningen werden bekrachtigd tijdens de laatste erkenningscommissie streekproducten (POM West-Vlaanderen) en de Raad van bestuur van de West-Vlaamse hoeveproducten vzw (Inagro).

Zeven gloednieuwe producenten
Met Dominique als bakker en Claudine haar flair om klanten te bedienen, groeide Bakkerij Devisch (zie foto) uit tot een vaste waarde in Gistel. Hun Godelievekoek houdt het eeuwenoude recept van de zusters van de Brugse Godelieveabdij in ere. Wat verderop in Brugge bakt Stefan Vandaele van De Broodsmid op ambachtelijke wijze met natuurlijke ingrediënten, waaronder lokaal geteeld spelt uit Gistel voor een puur en voedzaam speltbrood.

Eveneens in Brugge maken Sascha en Sonia van Wijndomein ’t Neerhof ecologisch verantwoorde kwaliteitswijn, geïnspireerd door Sonia’s Spaanse roots en het milde kustklimaat. Tot slot in Brugge, als derde in de rij, wordt in de familiale koffiebranderij Javana nog steeds op artisanale wijze koffie gebrand. De Brugse branderij heeft een geschiedenis die teruggaat tot 1949.

Bij de Aspergehoeve Bossuyt in Oostrozebeke vind je dagverse asperges, dagelijks geoogst door Kris. Van maart tot juni zijn ze te koop in de hoevewinkel, op de boerenmarkt in Tielt, of via de automaat met ook aspergesoep en -kroketten. Zo geniet je het hele seizoen van dit ‘witte goud’. De Biopluktuin van Buitengoed Oostende biedt biologische groenten en eieren, met zelfoogst en groentepakketten. De hoevewinkel is zeker ook een bezoekje waard.

Brouwerij De Poes sluit het rijtje van nieuwe producenten smaakvol af. Voor de heerlijke biertjes van Brouwerij De Poes moet je in Tielt zijn, de thuisbasis van de brouwerij.

Elf smaakvolle streekproducten
Naast de acht producten van de kersverse 100% West-Vlaams producenten, zaten ook enkele andere erkende producenten niet stil. Dat vertaalt zich in 3 extra toevoegingen aan de lijst van ‘100% West-Vlaams’-streekproducten zoals de Audace Verbena, een frisse alcoholvrije aperitief van ODAS – De kruiderie, de Ensorpralines van Chocolatier Olivier Willem én een primeur in het 100% West-Vlaams aanbod: een picon. Picon van d’Helle, wordt gemaakt met Zilveroogje, de witte wijn van wijndomein d’Hellekapelle. Hiermee voldoet het als eerste picon aan de vereiste om lokale ingrediënten te gebruiken.

Label ‘100% West-Vlaams’
‘100% West-Vlaams’ is een kwaliteitslabel waaraan je echte hoeve- en streekproducten herkent. Producten met het label ‘100% West-Vlaams’ worden geteeld, gekweekt of op ambachtelijke wijze gemaakt in West-Vlaanderen met grondstoffen uit de streek. Je koopt ze rechtstreeks bij de producent.

De verschillende partners Provincie West-Vlaanderen, POM West-Vlaanderen, Inagro vzw, Westtoer en Unizo West-Vlaanderen werken actief mee aan het label. Zowel hoeve- als streekproducenten kunnen zich aanmelden voor het kwaliteitslabel. 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.