Home > Philip Keters (Middelkerke & Oostende) vierde 100ste verjaardag op huwelijksjubileum

Philip Keters (Middelkerke & Oostende) vierde 100ste verjaardag op huwelijksjubileum

Geschreven op 3 februari 2020 om 11:57 door Mario De Wilde

Philip Keters vierde in het rusthuis Sint-Monica – samen met zijn familie – zijn honderdste verjaardag op 25 januari 2020, tegelijk ook de verjaardag van zijn huwelijk met Noëlla Stevelinck, vorig jaar op 96-jarige leeftijd overleden. In 2017 vierden ze hun 75-jarig Albasten huwelijk, een unicum. Philip Keters is geboren en getogen in Stene-Conterdam en liep school in VTI Oostende en studeerde af als werktuigkundige. Eind 1939 maakt hij kennis met Noëlla Stevelinck uit Middelkerke, de jongste dochter uit een gezin van 16 kinderen. Na zijn huwelijk nam het jonge paar hun intrek in de Antoine Van Coilliestraat in Middelkerke. Hun twee kinderen, Georges en Noël, werden er geboren. Later verhuisden ze als huisbewaarder naar de Villa Alma op de Zeedijk – rechtover het tractiestation – in Middelkerke, en bleven er wonen tot in 1963. De eigenaars bezweken voor de bouwwoede van de promotoren en de villa is vandaag residentie Miami Beach. Het gezin verhuisde naar Oostende, maar bleef Middelkerke trouw. Zoon Georges speelde jarenlang bij Gold Star Middelkerke, Philip kwam er tot vorig jaar wekelijks bridgen.
KRIJGSGEVANGENE 1940-1945
Het leven van Philip zal evenwel altijd getekend blijven door zijn gedwongen verblijf in Duitse gevangenkampen. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd hij op 12 mei 1940 opgepakt als krijgsgevangene en verbleef in Stalag XVII C en Stalag XVII B, Duitse krijgsgevangenkampen nabij Krems, Oostenrijk. Hij kon in de loop van 1941 terug naar huis. Een jaar later, op 25 januari (op zijn verjaardag) 1942 trad hij in het huwelijk in Middelkerke. Als draaier-werktuigkundige bouwde hij een mooie loopbaan uit bij de Luchtmacht op de Basis Koksijde en ging als adjudant- werktuigkundige Centrum Luchtmacht Geneeskunde in Evere met pensioen, eind de jaren zeventig.
SPORT EN BRIDGE
De eeuweling mag dan minder mobiel en slechtziende zijn, hij beschikt over een staalhard geheugen. Hij volgt het voetbal en de het wielrennen op de voet met extra aandacht voor KVO, die nog steevast Den As noemt. Naast sport (reed ooit driemaal Parijs-Roubaix met De Zeepaardjes wielertoeristen) is kaarten – lees bridge – zijn grote passie. “Kaarten en bridgen is uitstekend voor het geheugen. Zo blijf je alert”, stelt de 100-jarige. Tot voor kort was hij nog steeds te vinden aan de bridgetafels, in Middelkerke en Oostende. Mobiliteit en een minder goed zicht houden hem vandaag in het rusthuis Sint Monica. Hij geniet er van een rustige oude dag – goed omringd door het personeel – waar hij al sinds december 1995 verblijft en geniet van de goede zorgen van het verpleegkundig personeel.
SCHAAL STAD OOSTENDE
Burgemeester Bart Tommelein liet Hina Bhatti, schepen van Burgerzaken en Toegankelijkheid, de ereschaal van de Stad Oostende overhandigen aan Philip Keters, geboren en getogen in Oostende. Na een 20-tal jaren verblijf in Middelkerke kwam hij terug naar Oostende en verbleef meer dan dertig jaar in de Troonstraat 57, als buur van Willy Bosschem en Jean-Marie Dedecker, als jarenlange vriend des huizes aanwezig op het eeuwfeest. Schepen Hina Bhatti wenste de krasse honderdjarige nog mooie dagen in het Oostendse rusthuis Sint-Monica.

Philip KETERS 25 01 1920
Weduwnaar Noëlla Stevelinck ( + 2019 )

2 Kinderen : Georges (76) en Noël Keters (+ 2018)
5 Kleinkinderen: Annick, Dirk, Xavier, Didier en Niko Keters
7 Achterkleinkinderen: Jitse, Janne, Roos, Bo, Lowie, Amber en Jade Keters

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.