Home > Pesten in West-Vlaanderen: Hoe het frontaal aan te pakken

Pesten in West-Vlaanderen: Hoe het frontaal aan te pakken

Geschreven op 22 maart 2023 om 07:44 door Mario De Wilde

Pesten is een groot probleem en volgens recent onderzoek van de Universiteit Gent, is het pesten opnieuw toegenomen. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het Vlaams Agentschap voor Zorg en Gezondheid. 20.000 Vlaamse en Brusselse adolescenten werden ondervraagd. De stijging van het pesten geeft aan dat er nog veel te doen is om het te voorkomen. In dit artikel bekijken we hoe we jongeren in een veilige omgeving zichzelf kunnen laten zijn.

De driehoek: jongeren, ouders en onderwijs

Ontwikkelingen zorgen ervoor dat we steeds weer nieuwe maatregelen nemen tegen pesten. We moeten in 2023 zorgen dat jongeren weerbaar worden tegen online pesten op sociale media, bij ExpressVPN lees je hoe dat je dat doet. Daarnaast moet het onderwijs een anti-pestbeleid opstellen dat strikt wordt gehandhaafd, zodat de consequenties duidelijk zijn voor wie zich aan dergelijk gedrag schuldig maakt.

De ouders kunnen worden aangemoedigd om openlijk met kinderen te praten over pesten. Laat volwassenen betrokkenen zijn bij hun kinderen. Zij dienen kinderen op hun gemak te stellen. Ouders kunnen naar voren komen als kinderen het doelwit zijn van pesters of als ze er getuige van zijn dat iemand anders op school of online wordt gepest.

Bestrijding van pesten in West-Vlaanderen

De zorgwekkende realiteit in West-Vlaanderen wat betreft pesten, wijst uit dat er actie ondernemen moet worden om pesten te bestrijden. Er is een omgeving nodig waarin slachtoffers zich veilig en gesteund voelen wanneer ze kwetsbaar zijn. Iedereen moet weten wat de signalen van pestgedrag in een vroeg stadium zijn zodat er waar nodig adequaat kan worden ingegrepen.

Wat is pesten precies?

Er is een groot verschil tussen plagen en pesten. Helaas is in Vlaanderen pesten een groot probleem. Plagen gebeurt over en weer, en is vrij onschuldig, maar dat is dikwijls iets wat tussen vrienden plaatsvindt. Pesten is het kleineren, bedreigen, uitlachen en op allerlei andere manieren vervelend benaderen van een persoon.

Dit kan fysieke, psychologische of emotionele schade veroorzaken. Bij (cyber)pesten is vaak dezelfde persoon online het doelwit van een groep pesters. Het pesten kan vele vormen aannemen, zoals verbaal geweld, cyberpesten en fysiek geweld.

Het is belangrijk om te erkennen dat pesten niet alleen een probleem is onder tieners; het is ook een probleem voor volwassenen en kleine kinderen.

De gevolgen van pesten

Pesten treft naast het slachtoffer, ook de dader en de omgeving. Slachtoffers van pesten ondervinden vaak langdurige psychische problemen, zoals depressie, angst en een laag zelfbeeld. Ze kunnen minder snel sterke relaties aangaan of deelnemen aan activiteiten met vrienden. Pesters zijn vaak agressiever dan hun leeftijdgenoten en kunnen door hun gedrag later in hun leven problemen ondervinden bij het aangaan van relaties.

Ook degenen die getuige zijn van pesten hebben last van schuldgevoelens of hulpeloosheid, wat kan leiden tot gevoelens van woede of angst als ze later in soortgelijke situaties terechtkomen.

Pesten kan leiden tot grote schade aan gezinnen, waaronder zelfdoding. Naar aanleiding van het hartverscheurende verhaal van de 14-jarige Daan T. uit Beveren-Leie stelt het parket van West-Vlaanderen een diepgaand onderzoek in om gerechtigheid en vrede te brengen voor zijn familie.

Het bewustzijn over dit probleem vergroten is de eerste stap om te zorgen dat jongeren toegang krijgen tot veilige leeromgevingen waar ze zich kunnen ontwikkelen zonder angst voor pesterijen of intimidatie door anderen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.