Home > Pattyn wordt meerderheidsaandeelhouder van Delaere Engineering uit Deerlijk

Pattyn wordt meerderheidsaandeelhouder van Delaere Engineering uit Deerlijk

Geschreven op 21 februari 2024 om 07:07 door Mario De Wilde

Pattyn, de Brugse producent van industriële verpakkingsmachines wordt meerderheidsaandeelhouder van de Deerlijkse machinebouwer Delaere. De twee bloeiende internationale spelers met een sterk West-Vlaams DNA zetten daarmee een volgende stap in hun groeiparcours. Het zijn niche spelers, Pattyn en Delaere. Beide bedrijven ontwikkelen en produceren industriële verpakkingsmachines die ze wereldwijd exporteren. De verpakkingslijnen van Pattyn verpakken vooral voedingsproducten bag-in-box. Delaere ontwerpt en produceert vullijnen voor big bags en octabins, voornamelijk voor de (petro-)chemische industrie en de voedingsindustrie.

Totaaloplossingen van A tot Z
Beide spelers zijn gespecialiseerd in totaaloplossingen op maat. De lijnen van Pattyn starten met het opzetten van een doos en het plaatsen van een zak. Daarna wordt het product in kwestie afgevuld. Dit kan zowel op basis van aantal of gewicht. Op het einde van de lijn wordt de zak dicht geseald, de doos gesloten en eventueel gepalletiseerd. De  lijnen van Delaere bestaan typisch uit volgende elementen:  het opzetten van octabins of aanhaken van big bags, het doseren en afvullen, het etiketteren en het transporteren van de verpakking.

Een West-Vlaamse synergie
De twee bedrijven hebben dus veel raakvlakken. Daarnaast maken enkele belangrijke verschillen tussen beide dat ze heel complementair zijn en elkaar in de toekomst ongetwijfeld kunnen versterken. Een groot verschil is de omvang en het soort verpakkingen dat over hun lijnen rolt. Pattyn produceert voornamelijk verpakkingslijnen voor dozen van 5 à 30 kg. Delaere vervaardigt machines voor het verpakken in grote verpakkingen (big bags, octabins, drums) typisch van 200 tot 1500 kg. Het gaat telkens om een industriële, B2B verpakking.

Twee wereldleiders
Omdat beide spelers bovendien in verschillende markten actief zijn, biedt de samenwerking tal van mogelijke synergiën in marktbenadering. De klanten van Pattyn zijn vooral industriële voedingsbedrijven en in mindere mate de chemische industrie. Bij Delaere is het net andersom. Daarnaast beschikt Pattyn over een performant verkoopnetwerk en een ijzersterk serviceplatform. Dat creëert ongetwijfeld opportuniteiten voor Delaere om de mooie groei van de voorbije jaren door te trekken en nieuwe klanten en markten te bereiken.

Met de intrede van Delaere hoopt Pattyn bovendien zijn netwerk van kenniscentra te versterken. Delaere wordt dé specialist voor weeg- en vultoepassingen voor FIBC’s binnen de groep. De Brugse vestiging behoudt de focus op de bestaande verpakkingslijnen en de Franse vestiging blijft gespecialiseerd in robotica en 3D visie voor de industriële bakkerij sector. Het is de bedoeling om kennis tussen de centra uit te wisselen en zo elke business nog performanter te maken.

Uit dezelfde klei opgetrokken
Dat Pattyn een meerderheid van Delaere verwerft, zal geen aardverschuiving veroorzaken in Deerlijk. Het huidige management blijft aan het roer en houdt een belangrijk deel van de aandelen in handen. Het merk en de eigenheid van het bedrijf blijven bewaard. Pattyn hoopt vanuit de optiek 1+1 = 3 het sterke merk dat Delaere is verder te laten groeien onder zijn vleugels. Dat beide ondernemingen uit West-Vlaamse klei zijn opgetrokken, een no-nonsense cultuur delen en in hun business model inzetten op klantgerichtheid, zal ook de samenwerking ten goede komen.

Een groeiverhaal
Het is één van de grootste acquisities ooit voor Pattyn. De overname past in de missie om wereldwijd de belangrijkste speler te blijven in turnkey solutions voor industriële verpakking. Een missie die ook voelbaar is aan de interne expansie van het familiebedrijf. Onlangs nog nam Pattyn op het Brugse bedrijventerrein Blauwe Toren een nieuwe productiehal van 3.600 m² in gebruik, verhuisde de Amerikaanse vestiging naar een groter gebouw in Wisconsin en werd in Spanje een nieuwe greenfield vestiging van 8000 m² opgetrokken. Momenteel breiden ze ook de assemblagehal in Frankrijk uit tot 10000 m².

Met de expertise van Delaere erbij heeft Pattyn mooie kaarten in handen om de expansie van beide bedrijven op kruissnelheid verder te zetten en nieuwe markten te veroveren.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.