Home > Passerelle Beernem slaat met dansvoorstelling brug tussen jonge dans en religieus erfgoed

Passerelle Beernem slaat met dansvoorstelling brug tussen jonge dans en religieus erfgoed

Geschreven op 28 november 2023 om 07:29 door Mario De Wilde

Het is niet eerder gebeurd in Beernem: een professionele dansvoorstelling in een kerk. Bovendien is de kerk niet zomaar een kerk: het gaat om de H.M. Moeder Godskerk in Beernem, in 1965 gebouwd naar een ontwerp van Arthur Degeyter en een toonbeeld van de modernistische stijl uit die periode. Evenmin gaat het om zomaar een de dansvoorstelling: deze Double Bill (een combinatie van twee stukken) van Passerelle werd nooit eerder uitgevoerd. Een ticket voor de dansvoorstelling geeft toegang tot een unieke beleving: hedendaags artistiek en tijdloos sacraal.

Versmelten
Organisator Màrmelade vzw heeft een patent op het zoeken naar bijzondere ruimtes in de gemeente Beernem om ze tijdelijk een indrukwekkende invulling te geven. Eerder al was er een performance van Zonderwerk bij Orion, een pianoconcert van Poltrock in de serre van Watelle in Oedelem, de beklijvende expo ‘Other Side’ in Huis Maes of het poëzieproject ‘Ooghoek’ in de Kooldreef in Sint-Joris (met Charlotte Van den Broeck en Lies Van Gasse).
‘Deze keer zit de kracht in het versmelten van gebouw en dans voor een once-in-a-lifetime-ervaring’, luidt het daar.

Double Bill: Terrains + Alstublieft
De Double Bill van Passerelle combineert twee danscreaties die een goede match zijn tussen jonge choreo­grafen en dansers. Speciaal voor Màrmelade presenteert PASSERELLE het werk van Emmi Väisänen (Terrains) en Bérengère Bodin (Alstublieft!).
De twee stukken vullen elkaar perfect aan: ‘Terrains’ gaat over samenhorigheid en samenwerking, over ‘togetherness’. ‘Alstublieft!’ gaat over het verkennen van de complexe relatie tussen individu en groep. De choreografie van ‘Terrains’ is ingetogen, die van ‘Alstublieft!’ net heel explosief.

PASSERELLE vzw is een platform voor jong danstalent, een artistieke jongerenwerking die hedendaagse dans inzet om kinderen en jongeren te inspireren. Vele grote namen, waaronder Sidi Larbi Cherkaoui en Lisbeth Gruwez, begonnen er hun carrière.
Meer info: www.passerellevzw.be

Opmerkelijke pas de deux: architectonisch meesterwerk verwelkomt podiumkunsten
Niet alleen de dansers van PASSERELLE ontroeren. Het unieke karakter van de H.M. Moeder Godskerk maakt de ervaring compleet. De kerk, gebouwd naar een ontwerp van Arthur Degeyter (1919 – 2004), is de jongste kerk in Beernem én een architectonisch meesterwerk van baksteen en gewapend beton met majestueuze glas-in-loodramen naar een ontwerp van Rogier Vandeweghe.

Dries Bonamie, architect en voorzitter van Màrmelade: ‘Alle locaties waar Màrmelade kwalitatieve kunst uit diverse disciplines op Beernems grondgebied brengt, zijn lokaal erfgoed. Doelbewust kiezen we voor erfgoed met een ziel, voor knelpuntmonumenten: ze behoren immers tot het versteend geheugen van Beernemnaars. De Heilige Maria Moeder Gods-kerk in Beernem is een magistraal ontwerp van internationaal niveau, van de alom geprezen Arthur Degeyter. Het kerkgebouw, opgetrokken uit steen en licht, ziet haar oorspronkelijke religieuze functie met de dag verengen, waardoor er vandaag over een herbestemming wordt nagedacht. In een beladen ruimte als deze moet een alternatieve invulling, in dit geval tijdelijk, zich voegen naar de architecturale sacraliteit van het gebouw. Màrmelade vzw heeft een gefundeerde mening over de criteria waaraan de herbestemming van een monument als dit minstens zou moeten voldoen. In plaats van hierover een actief debat te voeren, laat de vzw (opnieuw) de Kunst spreken.’

De kerk wordt over enkele dagen met beperkte ingrepen een bijzonder dansdecor dat gebruikmaakt van de aanwezige architecturale elementen, aangevuld met lichtcomposities die de magie nog vergroten. De alsnog actieve kerk wordt op 2 december op een zachte wijze tijdelijk herbestemd. Dries Bonamie: ‘We doen dat fijnmazig, gevoelig, tijdloos en terzelfdertijd bijzonder creatief – zoals men van vzw Màrmelade mag verwachten.’

Napraten
Het hoort bij de traditie van misvieringen: achteraf wordt er wat nagepraat. Het hoort ook bij de traditie van Màrmelade: voor en na de voorstelling is er een sfeervolle bar.
De dansvoorstelling van 2 december start om 20.00 uur, de bar gaat al om 19.00 uur open.

Dank!
Màrmelade vzw is enorm dankbaar voor de financiële en logistieke steun van bedrijven en organisaties en in het bijzonder van de gemeente Beernem.

Tickets
-Voorverkoop tickets: www.vzwmarmelade.be
-Op 2 december gaan de deuren om 19.00 uur open, de voorstelling start om 20.00 uur
-Locatie: H.M. Moeder Godskerk, St.-Hubertusstraat, Beernem

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.