Home > Overleden 12-jarige Aicha uit Nieuwpoort kreeg herdenkingsbomen in school

Overleden 12-jarige Aicha uit Nieuwpoort kreeg herdenkingsbomen in school

Geschreven op 20 mei 2021 om 18:10 door Mario De Wilde

Basisschool Stella Maris in Nieuwpoort heeft twee herdenkingsplekken ingericht voor de 12-jarige Aicha die slachtoffer werd van een dodenhoekongeval in de Astridlaan. Voortaan siert een Japanse kerselaar de speelplaats als aandenken aan het meisje. Daarnaast staat er een houten boomsilhouet in de inkomhal van de school. De knuffeldieren die uit medeleven op de plaats van het ongeval verzameld zijn, zullen op school een plekje krijgen.

Het tragische ongeval van Aicha beroert de Nieuwpoortse gemeenschap. Dat blijkt ook uit de vele steunbetuigingen in het online rouwregister van de Stad Nieuwpoort. Ook basisschool Stella Maris te Nieuwpoort, waar Aicha school liep, zorgt ervoor dat leerlingen en schoolpersoneel haar kunnen blijven herdenken. Zo is in de schooltuin een Japanse kerselaar geplant. Directeur Jeroen Hillewaere licht toe: “Samen met de kinderen hebben we een boom geplant op de speelplaats; een boom voor Aicha. Daarbij vertelde ik het verhaal ‘Een boom vol herinneringen’. Dat vertelt over een vos die sterft en de andere dieren van het bos die rouwen. De andere dieren vertellen verhalen over de vos om hem te herinneren. Telkens wanneer iemand een verhaal vertelt, groeit een plantje steeds hoger en hoger op de plaats waar de vos stierf. Uiteindelijk groeit er in het bos een prachtige, hoge boom vol herinneringen. Zo leeft de vos verder in hun hart.
Ook wij kunnen vertellen, tot rust komen en ons verdriet verwerken in de omgeving van Aicha’s boom.”

Daarnaast is een houten boomsilhouet geplaatst in de inkomhal van de school. Daar kunnen alle schoolkinderen tekeningen en tekstjes achterlaten. In samenspraak met de mama van Aicha en de school zal Stad Nieuwpoort de knuffeldieren die op de plaats van het ongeluk gelegd werden, naar school brengen. Ze krijgen een plek bij de houten herdenkingsboom, vertelt Burgemeester Geert Vanden Broucke:
“Ik ben basisschool Stella Mars erg dankbaar voor de initiatieven die ze neemt om de familie van Aicha, de leerlingen en het personeel te ondersteunen. Dat de knuffeldieren een plaats krijgen in de school lijkt mij dan ook een zeer goede en logische beslissing. Kinderen hebben nood aan een veilige omgeving om te rouwen en dat kan zeker op school.”

Tot slot hoopt burgemeester Geert Vanden Broucke dat dergelijke ongevallen nooit meer voorvallen: “Er wordt overlegd hoe deze gewestweg veiliger gemaakt kan worden. Momenteel liggen er verschillende pistes op tafel die we grondig analyseren en we oefenen druk uit om ook snel verbeteringen te laten realiseren.”

Foto copyright stad Nieuwpoort

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.