Home > Over drie jaar een nieuw zwembad voor Ieper

Over drie jaar een nieuw zwembad voor Ieper

Geschreven op 6 juli 2021 om 22:51 door Mario De Wilde

Stad Ieper wil tegen midden 2024, uiterlijk 2025 een gloednieuw overdekt zwembad realiseren samen met haar autonoom gemeentebedrijf (AGB) Vauban. Het stadsbestuur maakt 14 miljoen euro vrij om AGB Vauban als bouwheer te ondersteunen. De voorbije maanden werd met een werkgroep grondig vooronderzoek gedaan. Stad Ieper wil gaan voor een state of the art zwembad dat complementair is met het bestaande aanbod in de streek.

Het is al langer duidelijk dat het huidige overdekte zwembad verouderd is. Recent nog was het zwembad enkele weken gesloten door problemen met de chloorinstallatie. Het nieuwe bestuur liet aan het begin van de legislatuur een haalbaarheidsstudie uitvoeren, waaruit bleek dat een nieuw zwembad een financieel meer verantwoorde optie is dan een kostelijke renovatie. Dat wil de stad nu samen met het autonoom gemeentebedrijf AGB Vauban realiseren tegen midden 2024, uiterlijk 2025. Na een eerste verkennende fase zijn ondertussen al enkele krijtlijnen uitgezet.

“Net zoals het huidige zwembad komt het nieuwe zwembad op de sportsite in de Leopold III-laan. Dit is namelijk de enige vergunbare locatie. De exacte inplanting van het zwembad op de site is nog niet bepaald, maar sowieso komt het niet op de plaats van het huidige zwembad. Op die manier kunnen we het bestaande zwembad openhouden tot de nieuwe site af is. Goed nieuws dus voor de vele zwemmers, goed voor 230 000 zwembeurten per jaar, die zo geen ander water moeten opzoeken. Ook de eigen activiteiten van de sportdienst en de werking van de clubs en scholen wordt zo niet ondermijnd”, aldSchepen van sport en voorzitter AGB Vauban Patrick Benoot

Op basis van een analyse van de doelgroepen van het huidige zwembad, kiezen Stad en AGB Vauban voor een multifunctioneel zwembad dat vooral focust op het sportieve, aangevuld met recreatie-elementen voor het gezin. De klemtoon wordt gelegd op het stimuleren van zwemmen als beweging en sport, op leren zwemmen en op gezinsvriendelijk recreatief zwemmen. De optie van een 50m-bad werd onderzocht, maar is vooral een meerwaarde voor de intensievere sportzwemmer en werd niet weerhouden. Door te kiezen voor een combinatie van een 25m-bad met kleinere baden, kan er op maat van de verschillende doelgroepen worden gewerkt. Daarnaast worden ook diverse pistes voor een buitengedeelte onderzocht naar financiële en technische haalbaarheid.

“De komende maanden zal dit verder uitgewerkt worden, en wordt op zoek gegaan naar complementaire elementen die een meerwaarde bieden voor de site en de omgeving (polyvalente zalen, klaslokalen, cafetaria/restaurant,…). We willen ook sterk inzetten op participatie vanuit de sportraad en van individuele gebruikers, om zo tot een breedgedragen ontwerp te komen.” Schepen van Sport Patrick Benoot

Het nieuwe zwembad zal niet door een externe partij maar door AGB Vauban zelf uitgebaat worden. Dit garandeert dat het (sport)beleid op de lange termijn beter kan afgestemd blijven op de noden van het moment.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.