Home > Ouderontmoetingen moeten ruggensteun bieden aan kansarme gezinnen in Brugge

Ouderontmoetingen moeten ruggensteun bieden aan kansarme gezinnen in Brugge

Geschreven op 9 februari 2024 om 08:32 door Mario De Wilde

Ongeveer één op zes kinderen wordt in Brugge geboren in een kansarm gezin. Dat blijkt uit de kansarmoede-index van Kind & Gezin. In Brugge-centrum stijgt dit cijfer zelfs tot één op vier. Opvallend is dat de ‘rijk ogende’ UNESCO-buurt, ondanks haar welvarende uitstraling, specifieke uitdagingen kent. Er is een sterke onzichtbaarheid van (kinder)armoede en een verspreide aanwezigheid van kwetsbare gezinnen met jonge kinderen.

Om deze nood te lenigen en de duurzame ondersteuning van deze gezinnen te bevorderen, is het project ‘Van Wieg naar Welzijn’ opgestart met steun van het Agentschap Opgroeien en het departement Zorg.
‘Van Wieg naar Welzijn’ organiseert onder andere ontmoetingen tussen ouders en hun kinderen en helpt hen toeleiden naar veilige ontmoetingsplaatsen in de buurt. “Ouders in een kwetsbare situatie missen vaak een netwerk van vrienden, familie en kennissen in de buurt”, zegt Nele Lombaerts van MamaStart. “Dat netwerk willen we aanbieden door de gezinnen ruimte te geven om zichzelf te zijn, in alle vertrouwen en veiligheid.”

MamaStart en vzw Wieder zijn de ideale partners om deze ontmoetingsmomenten voor ouders te organiseren, Korf (Naaldenstraat 4) de perfecte locatie in de buurt . MamaStart en vzw Wieder brengen hun expertise en betrokkenheid in, terwijl Korf een warme en gastvrije omgeving biedt voor de ontmoetingsmomenten in het centrum van de stad. “De ontmoetingen streven naar een inclusieve aanpak, waarbij de focus ligt op het creëren van ondersteuning voor gezinnen met jonge kinderen in een kwetsbare situatie”, zegt Pascale Cockhuyt van vzw Wieder. “Uiteraard staan er ook heel wat leuke activiteiten op het programma, aangepast aan de noden van jonge ouders.”

“Met de ontmoetingsmomenten voor ouders willen we een gezonde, ondersteunende toekomst aanbieden voor alle gezinnen in Brugge, ongeacht hun achtergrond”, besluit schepen Pablo ANNYS. “We zijn blij dat we, naast de ontmoetingen in Zeebrugge, Sint-Jozef, Sint-Kruis, nu ook Brugge-centrum aan het lijstje kunnen toevoegen.”

De ouderontmoeting in Brugge -centrum vindt tweewekelijks op maandag plaats in Korf (Naaldenstraat 4), vanaf 5 februari. Iedereen is er welkom van 13u30 tot 15u30. Iedereen is welkom.

Wil je weten welke activiteiten ouderontmoeting Brugge-centrum aanbiedt of wil je op de hoogte blijven via Whatsapp? Aarzel niet om contact op te nemen:

MamaStart: Nele (info@mamastart.be – 0483 07 99 23)
vzw Wieder: Pascale Cockhuyt (vzwwieder@hotmail.com – 0471 38 98 24)

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.