Home > Oudenburg duikt een half jaar tussen de intieme lakens van de Romeinen

Oudenburg duikt een half jaar tussen de intieme lakens van de Romeinen

Geschreven op 3 februari 2020 om 17:22 door Mario De Wilde

Het Romeins Archeologisch Museum van Oudenburg duikt in 2020 tussen de lakens met een tentoonstelling over het intieme leven van de Romeinen. De tentoonstelling loopt van 18 februari tot en met 30 augustus 2020. De aanleiding voor deze tentoonstelling is het verschijnen van het boek ‘Roma intima: liefde, lijf en lust’ dat geschreven werd door Bert Gevaert en Johan Mattelaer en uitgegeven wordt door Sterck & De Vreese. Over wat de Romeinen tussen de lakens deden, bestaan heel wat misverstanden. Strips, boeken, televisieseries en films presenteren de Romeinse wereld graag als een seksueel paradijs: een plek waar alles kon en alles mocht. Maar ging het er in de realiteit echt zo aan toe? De tentoonstelling probeert een genuanceerd beeld te geven van dit populaire beeld van ‘intimiteit’ in de Romeinse wereld. Het kadert het gegeven in een ruimer geheel waarbij aandacht is voor de historische werkelijkheid. Als kers op de taart geven hedendaagse kunstenaars hun visie op de Romeinse erotische droom.

De bezoeker wordt meegevoerd langs uiteenlopende thema’s zoals het Romeinse schoonheidsideaal, de lichaamsverzorging, de fascinatie voor de fallus, de liefde voor hetzelfde geslacht en de heimelijke kanten van bordeelbezoek. Deze tot de verbeelding sprekende onderwerpen krijgen kleur door objecten, replica’s, foto’s en diorama’s. Voor deze tentoonstelling deden we beroep op collecties van privéverzamelaars en vermaarde archeologische musea én op werken van binnen- en buitenlandse hedendaagse kunstenaars.

Het boek

In het oude Rome waren orgieën toch dagelijkse kost? Rome was toch een waar paradijs voor mensen met grote seksuele appetijt? Na de ontdekking van de erotische afbeeldingen in Pompeii en Heraculaneum werd ons in de literatuur, de beeld- en schilderkunst en hedendaagse film en televisie een eenzijdig beeld van het ‘liederlijke’ Romeinse liefdesleven voorgehouden. De auteurs verwijzen dit beeld regelrecht naar het rijk der fabelen. In Roma Intima gaan zij in op kwesties als: wat was voor de Romein een mooi lichaam? Hoe zat het met de liefde tussen mensen van hetzelfde geslacht? Hoe werden bad en toilet gebruikt? Welk ondergoed droegen ze? Bestond porno? Waren er voorbehoedsmiddelen beschikbaar? Welke obscene scheldwoorden gooiden ze elkaar naar het hoofd? De rijkdom aan illustraties die de teksten ondersteunen zijn zowel afkomstig van archeologische Romeinse sites, musea als privéverzamelingen.

Bert Gevaert, doctor in de Klassieke Talen, is groot kenner van de (soms gecensureerde) Romeinse teksten over liefde, seks en intimiteit.

Johan Mattelaer, uroloog, opent de wereld van de fysiologische en lichamelijke aspecten van de menselijke seksualiteit.

€29,90 – Hardcover – 224 pagina’s – NUR 640/680/455 – februari 2020 – ISBN 978 90 5615 582 7 – Sterck & De Vreese

Engelse editie: Roma Intima. Love, Lust and Human Body – 978 90 5615 583 4

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.