Home > Ostend Science Park zoekt bedrijven om mee in zee te gaan

Ostend Science Park zoekt bedrijven om mee in zee te gaan

Geschreven op 28 februari 2020 om 10:30 door Mario De Wilde

Gisteren vond de lancering van Ostend Science Park plaats. Dit wetenschapspark, een initiatief van UGent, POM West-Vlaanderen en Haven Oostende, wil bedrijven aantrekken die actief zijn in de blauwe economie. e-BO Enterprises startte ondertussen als eerste bedrijf met de bouw van een nieuwe vestiging op de site. Ostend Science Park slaat de brug tussen onderzoek en bedrijven en wil marien en maritiem onderzoek in Oostende verankeren. Zowel de UGent als bedrijven voeren er onderzoek om de blauwe economie verder te versterken. Op de uitgebreide site van meer dan 16 hectare kunnen bedrijven gebruik maken van de testfaciliteiten en knowhow om nieuwe high-end producten en diensten gelinkt aan de blauwe economie te ontwikkelen. Deze locatie vormt al jaren de thuisbasis voor Bluebridge, vroeger bekend als GreenBridge. Bluebridge blijft een incubator maar wordt ook het hoofdkwartier van Ostend Science Park en de plek waar de UGent het onderzoeksluik versterkt en verder uitbouwt. “Met de aanstelling van prof. Jana Asselman als coördinator van de onderzoeksfaciliteiten van Ostend Science Park ligt de focus op toegepast onderzoek in blue growth”, vertelt rector Rik Van de Walle. “In 2021 zijn de nieuwe labo’s operationeel. Naast klassieke laboratoria investeren we ook in cultuurkamers om organismen te laten groeien en een golfgoot voor kustbeschermingsonderzoek. Bedoeling is om naast prof. Asselman een tiental onderzoekers en doctoraatstudenten in te zetten om onderzoek op verschillende vlakken uit te voeren: blue energy, aquacultuur, deep sea mining, kustverdediging en mariene biotechnologie.”
Veelbelovende cluster
Op Ostend Science Park krijgen ondernemers de kans om vlakbij onderzoekers en researchinfrastructuur hun business uit te bouwen. “Dankzij deze expertise gebeurt de ontwikkeling van hoogtechnologische producten en diensten veel sneller”, aldus Jean de Bethune, voorzitter POM West-Vlaanderen. “Met het partnerschap Fabriek voor de Toekomst Blue Energy, dat hier ook zijn uitvalsbasis heeft en de uitbating van het testplatform Blue Accelerator op zee, heeft de POM een duidelijke keuze gemaakt om deze veelbelovende cluster te ondersteunen. De totale blauwe economie is nu al goed voor een toegevoegde waarde voor 13,47 miljard euro en creëert bijna 154.000 jobs in Vlaanderen.” Op Ostend Science Park is naast de labo’s en infrastructuur van de UGent ook het Maritiem Onderzoekscentrum te vinden. Ook dit maakt deel uit van het ecosysteem van Ostend Science Park.
Boost voor blauwe economie
De Blauwe Economie is één van de vijf actiedomeinen van Haven Oostende. De energietransitie versnelt de nood aan extra ruimte. De offshore energie activiteiten spelen zich nu hoofdzakelijk af in de voorhaven van Oostende. Dankzij de oprichting van Ostend Science Park kunnen bedrijven die niet dagelijks de zee op moeten, maar toch in de blauwe economie actief zijn, zich verder ontwikkelen. De aanwezigheid van internationale bedrijven en performante testinfrastructuur zal een hefboom zijn om nieuwe bedrijven aan te trekken en zet Oostende op de kaart als kennisregio.
“In Oostende werken momenteel meer dan 600 mensen permanent in de offshore windindustrie”, aldus Dirk Declerck, CEO Haven Oostende. “Het wetenschapspark zal een boost geven aan onze activiteiten. De bijkomende bedrijvigheid zorgt op haar beurt voor extra tewerkstelling in onze regio. Door de blauwe economie in Oostende te verankeren bouwen wij onze haven uit tot een belangrijke logistieke hub voor energie opgewekt op zee.”
Met e-BO Enterprises zette al een eerste bedrijf de stap naar Ostend Science Park. Het Ieperse bedrijf van CEO Christophe Dhaene is gespecialiseerd in het ontwikkelen van veilige platformen voor de distributie van content, netwerkbeheerdiensten, cloud computing en infrastructuurbeheer. e-BO zocht een geschikte locatie om hun activiteiten in de offshore sector op te voeren. De nieuwe vestiging van e-BO Enterprises zal 10.000m² groot zijn en 140 medewerkers huisvesten.
Bedrijven gezocht
Ostend Science Park zet nu zijn deuren open voor bedrijven, uit binnen- en buitenland, die het voorbeeld van e-BO Enterprises volgen. Bedrijven met eigen onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten, actief in de blauwe economie, vinden hier dankzij de wisselwerking met de onderzoekers en de beschikbaarheid van real life testinfrastructuur de ideale voedingsbodem om hun business verder te ontwikkelen.
Meer info:

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.