Home > Orscamp Tennis- en Padelclub uit Oostkamp viert 40-jarig bestaan

Orscamp Tennis- en Padelclub uit Oostkamp viert 40-jarig bestaan

Geschreven op 5 december 2023 om 06:51 door Mario De Wilde

Het is precies 40 jaar geleden dat de cvba van Orscamp Tennis- en Padelclub in Oostkamp werd opgericht. Dat laat de club uiteraard niet zomaar aan zich voorbijgaan. Afgelopen zaterdagavond 2 december vond in het clubhuis en een aanpalende verwarmde tent een walking dinner met deejay en saxofonist plaats waaraan zo’n 200 leden deelnamen. De oprichting van de vereniging gaat eigenlijk terug tot 9 januari 1979. De tennisvelden bevonden zich op 2 betonnen gemeentevelden achter het zwembad. Deze velden, eigendom van de gemeente, waren allesbehalve spectaculair, maar ze zouden een belangrijke rol spelen in de tennisgeschiedenis van de gemeenschap.

Het clubhuis, een eenvoudig houten huisje met een afdak, werd met toewijding neergezet door leerlingen van het VTI, gespecialiseerd in ‘hout en bouw’. In deze kleine schuilplaats diende men velden te reserveren met stickertjes (à 100 frank per reservering), te verkrijgen bij de gemeente. Ondanks het bescheiden karakter van dit huisje en de eenvoud van de velden, werden hier tennisliefhebbers samengebracht. Ze brachten ze na de match zelf hun bak bier mee. Toenmalige oprichters waren voorzitter Theo Troukens, secretaris Willy De Haeck, en verder Monique Mouraux, Mia Van Loocke, Walter De Lameilleure en Bart Vergauwe.

Op 1 april 1981 sloot de club zich aan bij de Vlaamse Tennisverenigingen (VTV). In Ruddervoorde ging tennisclub Sorgvliet verloren door een brand, wat leidde tot de sluiting van de tennisclub in 1981. Veel voormalige leden van Sorgvliet voegden zich vervolgens bij onze club, waardoor het ledenaantal toenam tot ongeveer 70 personen. In 1982 werd een derde tennisbaan gerealiseerd. Na het wegvallen van Theo Troukens werd Laurent Schatteman gevraagd het voorzitterschap op te nemen in het bestaande bestuur. Hij werd later op zijn beurt nog opgevolgd door Pol Dewaele en Jacques Hertveldt.

Vanwege diverse redenen en een moeizame samenwerking met de gemeente met betrekking tot het reserveringssysteem en het ontbreken van een echt clubhuis, ontstond de behoefte om een zelfstandige, volwaardige club op te richten. Hierbij waren Laurent Schatteman en Willy De Haeck de twee pioniers. Na uitgebreid onderzoek in de tenniswereld en gesprekken met verschillende autoriteiten werden de taken verdeeld. Laurent Schatteman zou zich richten op de financiële aspecten en de vennootschapsvorm, terwijl Willy De Haeck verantwoordelijk was voor het sportieve en technische aspect, dit met ondersteuning van architect Monique Mouraux. Na bijna twee jaar van onderhandelen en het zoeken naar een geschikte locatie, werd uiteindelijk “De Valkaart” als passende plek aangeboden. We schrijven februari 1982.

TC Orscamp, evolueerde richting ‘Samenwerkende Vennootschap‘ (SV TC Orscamp). Dat maakte het mogelijk om zelf aandelen uit te geven, elk ter waarde van 5 000 BEF, dit als financieringsbron voor de bouw van het gloednieuwe clubhuis en de aanleg van nieuwe tennisvelden.

Het selecteren van de juiste locatie bleek een uitdagende taak. Het oorspronkelijke voorstel van de gemeente omvatte het laagste punt van de Valkaart, hierdoor zouden de velden echter gevoelig zijn voor frequente overstromingen gedurende de herfst/wintermaanden. Zelf op zoek naar alternatieven, benaderde de club enkele graven van Oostkamp. Eén van hen bood de ideale plek voor 12 velden en het clubhuis. Burgemeester Ward Demuyt overtuigde de club echter om trouw te blijven aan de Valkaart. Het clubhuis vond zijn plek op een voormalig volleybalveld met ruimte voor 4 tennisbanen. Eind december 1983 werd 2 505 000 BEF opgehaald met 501 aandelen.

Op 31 mei 1984 werden de vier pleinen dan ingehuldigd. In november 1992 werd ook veldverlichting geïnstalleerd voor 2 van de 4 terreinen zodat er ook ’s avonds kon worden gespeeld. Eind 1996 kwam er een jeugdterrein bij en in juni 2012 twee extra velden. Daardoor beschikte de club over 6 buitenterreinen en een jeugdterrein. Niet weg te denken in de club is Willy Buffel. Hij had een aandeel bij de start maar werd pas in 2000 officieel lid. Vanaf dan werd TC Orscamp zijn tweede thuis. Willy heeft alle taken voor onderhoud en alle klusjes overgenomen van wijlen Arthur Dezutter, alsook de eugdwerking verder uitgebouwd samen met Wim Barbier. Ondanks zijn gezegende leeftijd is de witte krullebol nog altijd dagelijks actief in de club.

De grote droom was om ook in de winter tennis te kunnen aanbieden. Dat werd mogelijk vanaf eind september 2017 met de ingebruikname van een tennishal met zes terreinen onder het voorzitterschap van Chris Marain. Intussen was de padelsport aan het boomen en de club sprong op de kar. Twee tennisterreinen, het verst gelegen van de buren, werden omgevormd tot 4 padelterreinen. Die werden in juni 2021 in gebruik genomen. Daarmee beschikt Orscamp over 6 outdoor gravel tennisterreinen, 6 indoor gravel tennisterreinen en 4 outdoor padelterreinen. Intussen is Pieter Vandamme voorzitter geworden van Orscamp, met bijna 1 000 leden een van de grootste clubs van de regio.

Hier vind je alvast de timeline: https://orscamp.woutrosseel.be/timeline/

1 reactie

Willy Buffel
Geschreven op 2023-12-05 09:33:51
Mooie korte samenvatting van de 40 jarige geschiedenis Tc Orscamp👍

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.