Home > ‘Opvoeders van de school’ zijn van Ieper. Feest in aanwezigheid van Patrick Lefevere

‘Opvoeders van de school’ zijn van Ieper. Feest in aanwezigheid van Patrick Lefevere

Geschreven op 7 februari 2020 om 19:11 door Mario De Wilde

De werkgroep ondersteunend personeel van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen regio West-Vlaanderen koos eersgisteren het opvoedersteam van het Lyceum in Ieper tot ‘Opvoedersteam van het jaar 2020’. De leden van de enthousiaste ploeg kregen hun prijs uit handen van niemand minder dan Patrick Lefevere, teammanager van wielerteam Deceuninck-Quick-Step.

“Met de toekenning van deze titel zet de werkgroep om de twee jaar het werk van de opvoeder in de kijker, naar aanleiding van de ‘Dag van de Opvoeder’”, zegt pedagogisch begeleider Philippe Vercoutere, woordvoerder van de werkgroep. “Opvoeders zijn bijzondere mensen in de school. Ze maken de schooldag rond, ze zijn vaak de eersten en de laatsten en staan heel de dag ter beschikking van leerlingen, collega’s en iedereen die de school binnenkomt. Ze zijn het uitgangsbord, de ‘levende’ visitekaartjes van de school. Hun taken zijn niet min en worden niet altijd gezien of opgemerkt. Als directeur heb ik zelf 25 jaar lang mogen ervaren hoe belangrijk het is om een sterk team van ondersteunend personeel aan je zijde te hebben.”
Teamspirit

Nadat eerder een ‘opvoerder van het jaar’ werd gekozen, opteert de werkgroep voor de derde keer om de titel aan een volledig team toe te kennen. “Door dat te doen beklemtonen we dat de rijkdom van een sterk opvoedersteam te zoeken is in teamspirit: een goede teamgeest, een stevige samenwerking en de neuzen in dezelfde richting. Dit is van kapitaal belang want net in de verscheidenheid en in het aanvullen van elkaars talenten en competenties zit de grote rijkdom van het opvoedersteam van de school.” De taken van opvoeders zijn heel ruim. “Zowel op praktisch, organisatorisch als op pedagogisch vlak zijn opvoeders heel belangrijk voor het welzijn en welbevinden van de kinderen”, weet Philippe Vercoutere. “De uitdagingen zijn op vandaag niet min. Na het invoeren van het M-decreet en de evolutie naar meer inclusief onderwijs, neemt de zorg, de nood aan degelijke opvang van leerlingen met allerhande kenmerken alleen maar toe. De toenemende opdrachten, de maatschappelijke verwachtingen komen vaak op de schouders van de leden van het ondersteunend personeel in de school terecht.”

 

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.