Home > Opstart interlokale vereniging DKO Harelbeke-Kuurne

Opstart interlokale vereniging DKO Harelbeke-Kuurne

Geschreven op 7 juli 2020 om 17:47 door Mario De Wilde

Komende maandag bekrachtigt de gemeenteraad van Harelbeke de start van een interlokale vereniging tussen Harelbeke en Kuurne voor het inrichten van Deeltijds Kunstonderwijs (DKO) podiumkunsten (Muziek, Woord, Dans) in de gemeente Kuurne. Al jaren ziet de directie van de Harelbeekse Academie voor Podiumkunsten Kuurne als een ‘blinde vlek’ in het DKO-landschap en daarmee een opportuniteit om het DKO breed te trekken. Kuurne heeft namelijk een uitgebouwd gemeentelijk initiatief op vlak van muziek en woord en leunt dicht aan tegen Harelbeke. Het droomscenario was om de krachten te bundelen in een samenwerking DKO, wat ook gesubsidieerd onderwijs van de Vlaamse gemeenschap betekent. Harelbeke heeft al van in de jaren ’70 een succesvol samenwerkingsverband met de gemeente Deerlijk voor het organiseren van muziek en woord in Deerlijk, St.-Lodewijk en vanaf september ook in Belgiek.

Eerdere verkennende gesprekken met het bestuur van Kuurne werden niet verder gezet. Maar Harelbeke hield vol en er was een doorbraak aan het begin van de huidige legislatuur. Uiteraard met menig voorafgaand overlegmoment met beide besturen (burgemeester Francis Benoit, schepen Jan Deprez en schepen Francis Pattyn) en met de dienst cultuur van Kuurne (Saraï Sabbe), de directie en het secretariaat (Inge Kerkhove, Frank Amez) van de academie voor de inhoudelijke en technische uitwerking.

Na twee jaar grondig overleg, waarbij het corona-verhaal bijna nog de doorstart weerhield, beklinken we de samenwerking in twee fasen. Het eerste jaar van de samenwerking DKO start met de eerste graad domein-overschrijdende initiatie muziek en woord waarbij zes- en zevenjarigen van Kuurne in de basisschool Centrum vanaf september starten met podiumkriebels, een cross-over les muziek en woord. De daaropvolgende graden worden ingericht door het nog bestaande Muziekatelier. In het tweede opstartjaar wordt het muziekatelier opgenomen in de DKO-structuur en de leerlingen ingeschaald in de 2e, 3e en 4e graad van het deeltijds kunstonderwijs. Zo richt Kuurne in twee jaar tijd een volwaardige vestiging deeltijds kunstonderwijs muziek en woord op onder de koepel van de Harelbeekse Academie voor Podiumkunsten.

Troeven voor Kuurne? Nog kansen- breder dan nu al het geval was met het muziekatelier, gesubsidieerd kunstonderwijs muziek en woord aanbieden ter plaatse.

Troeven voor Harelbeke? Als academie een groter draagvlak creëren en de mogelijkheden van een schaalvergroting uitbouwen in functie van de Harelbeekse, Deerlijkse en Kuurnse bevolking.

De gemeentebesturen van Harelbeke en Kuurne, alsook de directie van de Harelbeekse Academie voor Podiumkunsten zijn trots op de realisatie en kijken uit naar een boeiende creatieve samenwerking kunstonderwijs.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.