Home > Opschudding aan Brugse Dampoort om actie voor bootvluchtelingen van vzw Taranta

Opschudding aan Brugse Dampoort om actie voor bootvluchtelingen van vzw Taranta

Geschreven op 6 december 2021 om 11:34 door Mario De Wilde

De afgelopen week was er bij vzw Taranta een installatie te bekijken aan het schip bij de Dampoort in Brugge. De politie meldde dat voorbijgangers de hulpdiensten alarmeerden omdat men dacht dat iemand in nood was. Daarop hebben de actievoerders van Taranta de installatie achteraan het schip getakeld (volgens woordvoerder Kathleen Nuelant een harder maar duidelijker beeld) maar volgens de politie werden de hulpdiensten nog steeds gecontacteerd. De opzet voor vzw Taranta was het bewustzijn rond mensenrechten en de problematiek van bootvluchtelingen te verhogen. Er ontbrak duiding bij de installatie en dat bleek verwarrend voor voorbijgangers.

VZW Taranta toonde harde beelden bij een harde realiteit. Duiding bij de opstelling, die deze week bij vzw Taranta op het schip Taranta bij de Dampoort zichtbaar was. Het doel was het bewustzijn voor de problematiek van vluchtelingen op zee en de schending van mensenrechten te verhogen. Een sprankje hoop was dat mensen die actie namen bij het zien van de opstelling uit bezorgdheid de hulpdiensten belden. Is er hoop voor de vluchtelingen en voor de samenleving?

Wie redt de mensen op zee?

Woordvoerder Kathleen Nuelant: “De opstelling van de zwemmer is een verwijzing naar Nicknam Masoud, een jongeman die op 15 oktober 2019 in Brugge begraven werd nadat hij dood teruggevonden werd in de Noordzee. Hij had een zelfgemaakt zwemvest om met plastic flessen en bekocht de oversteek naar Engeland met zijn leven. Het beeld werd ons ter beschikking gesteld door Piet Wittevrongel, vredesactivist. Het rubberbootje verwijst naar de gammele bootjes waarmee vluchtelingen trachten de oversteek naar Engeland te maken, via één van de drukste en moeilijkst te bevaren maritieme route ter wereld. De reddingsvest is een open vraag: wie redt de mensen op zee?”

Wordt de Noordzee een massagraf?
“In de vluchtelingenkampen in Noord Frankrijk worden -zoals helaas ook in Brussel gebeurt – mensen keer op keer weer lastig gevallen door de politie: afnemen of vernietigen van zeilen, tenten, dekens,… Ondanks de lage temperaturen gaat dit gewoon door. Dit vergroot de gevoelens van wanhoop van mensen op de vlucht! Illegale pushbacks zijn deel geworden van het Europese migratiebeleid. Frontex treedt hard op tegen de bootvluchtelingen in de Middellandse Zee, wat gaat er in de Noordzee gebeuren? Gaat men de mensen richting UK duwen? Is dit de reden waarom de Franse politie niet ingrijpt terwijl onder haar neus mensen in rubberbootjes de zee opgaan? Hoeveel geweld nog tegen vluchtelingen? Welke gegevens verzamelt het vliegtuig dat dagelijks verkenningsvluchten over de Noordzee uitvoert – inclusief de kusten- en … wat gebeurt ermee? Volgens internationale wetgeving is de kustwacht verplicht boten in nood te helpen! Zien we – net als in de Middellandse Zee- aan de Noordzee straks terugkaatsspelletjes tussen de kustwachten van België, Frankrijk en de UK? In de Middellandse Zee dwingen hulpverleners van ngo’s soms – als getuige van mensen in nood op zee – de kustwacht ertoe zich aan de wetgeving te houden. zouden ze dit ook doen als er geen getuigen zouden zijn? Ondertussen worden de boten van ngo’s in beslag genomen en vrijwilligers worden gecriminaliseerd.”
Wat gebeurt straks op de Noordzee?
Woordvoerder Kathleen Nuelant: “Vroeger kreeg je een oorkonde als je iemand uit het water redde, nu worden vrijwilligers gecriminaliseerd. Mensenrechten worden massaal geschonden. Dit is mensonwaardig en beschamend. Solidair met mensen op de vlucht en met mensen die zorg dragen voor anderen. In welke samenleving willen we leven?”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.