Home > Oproep. Wie helpt mee aan het historisch verhaal van Groot-Waregem?

Oproep. Wie helpt mee aan het historisch verhaal van Groot-Waregem?

Geschreven op 17 juli 2023 om 07:38 door Mario De Wilde

Om ervoor te zorgen dat ook de volgende decennia kan worden verder geschreven aan het historisch verhaal van Groot-Waregem moest een nieuwe Heemkring/GHG worden opgericht, die de naam meekreeg : Waregemse verhalen. Daaronder wordt begrepen : historische en heemkundige verhalen over Beveren-Leie, Desselgem, Sint-Eloois-Vijve, Nieuwenhove en Waregem.

Er zijn nog heel wat historische verhalen te schrijven. Daar zijn niet alleen de oorlogen, bijzondere (volks)figuren, politieke of bouwkundige geschiedenis. We denken ook aan verhalen over socio-culturele (jeugd- ea. verenigingen, stoeten en processies, enz.) of economische (bedrijven, vlas en textiel, enz.) onderwerpen, over buurtfeesten, scholen, herbergleven, gebeurtenissen (aardbeving 1938, vliegtuigcrash 1941, bevrijding 1944, wieler- ea. Koersen, volksgebeuren (vinken, duiven, hanen, …), en zoveel meer.

De nieuwe heemkundige vereniging telt momenteel al 14 bestuursleden. We blijven echter steeds open staan voor nieuwe medewerkers, jong of wat ouder. Bedoeling is dat duurzaam verder wordt geschreven aan het heemkundig verhaal van onze stad en zijn deelgemeenten. Die medewerking kan velerlei vormen aannemen, van losse medewerking aan projecten tot engagement in bestuur. We denken bv. aan losse medewerkers om getuigenverslagen op te tekenen, lezen en verbeteren van bijdragen, tipgevers over mogelijke onderwerpen en uiteraard ook auteurs, redactieleden en onderzoekers voor bijdragen.
Als eerstkomende activiteiten plant de nieuwe erfgoedvereniging een bezoek aan het stadsarchief en een lezing over ‘Stijn Streuvels en Waregem (WO I en cultuur)’ op vrijdag 8 september om 19.00 u. in het Piraten Paviljoen van Be-Part in het kasteelpark Casier. Op 25 januari volgt een tweede lezing met prof Prof. dr. Maarten Larmuseau, genetisch genealoog aan de K.U. Leuven en medewerker aan het Verhaal van Vlaanderen. We werken ook aan een stripboek over het ‘verhaal van Waregem’ en een publicatie volgend jaar.
Informatie, medewerking en suggesties worden verwacht bij Bernard.delange@telenet.be

Foto : vlnr Marc Vercruysse, Marc Feys, Filip Dheedene, Istvan Deblanck, Willy De Bouvrie, Bernard Delange, Filips Benoit en Tom Demunter. Ontbreken op de foto : secretaris Rosi Byttebier, Hendrik Ghistelinck, Piet Eggermon

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.