Home > Oppompverbod goed voor alternatieven: Veurne recupereert water uit bronbemaling

Oppompverbod goed voor alternatieven: Veurne recupereert water uit bronbemaling

Geschreven op 2 augustus 2022 om 12:31 door Mario De Wilde

De huidige zomer toont nog maar eens aan hoe spaarzaam we met het kostbare water moeten omgaan. Zo geldt er momenteel een algemeen oppompverbod op alle waterlopen omdat het te droog is. Stad Veurne zet hard in op het klimaat en kan voor het eerst haar voorschriften rond het hergebruik van bronbemaling in de praktijk brengen.

In de Noordburgweg loopt momenteel een bronbemaling voor de bouw van een woning. In de vergunning om de bemaling mogelijk te maken, wordt sedert de zomer 2020 de voorwaarde opgenomen dat wanneer Code Geel volgens de Vlaamse droogtecommissie van toepassing is op het grondgebied van Veurne, de bouwheer een container van minstens 30 m³ moet plaatsen. Zo wordt het bemalingswater opgevangen, met het oog op het hergebruik door de stedelijke diensten. Ook derden kunnen hier eventueel gebruik van maken, als er toestemming is van de burgemeester. De firma Monteyne heeft een container geplaatst aan de werf in de Noordburgweg, waarin het bemalingswater wordt opgevangen en kan worden afgetapt voor hergebruik. Op die manier loopt er minder water weg in de riool. Het is de eerste keer dat de Veurnse Groendienst bemalingswater zal gebruiken. Alle informatie over Veurnse klimaatprojecten vind je via www.veurne.be/klimaat.

Peter Roose, burgemeester en bevoegd voor klimaat: “Het hergebruik van water van bronbemaling is niet altijd evident, het moet immers ook voldoen aan sommige kwaliteitseisen, maar deze primeur bewijst dat de uitgangspunten van hergebruik nuttig zijn.”

Anne Dequidt, schepen van Openbaar Domein: “De klimaatverandering is een uitdaging! Spaarzaam omgaan met ons kostbaar water is een boodschap voor iedereen. De groendienst maakt dankbaar gebruik van het opgepompte water om onze bloemen en planten te bewateren.”

Foto: Burgemeester Peter Roose en milieuambtenaar Ina Stekelorum, samen met medewerkers van de Technische Dienst, bij de werf waar water uit bronbemaling zal worden gerecupereerd. Schepen Anne Dequidt kon niet aanwezig zijn.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.