Home > Opnieuw leven in Ardooise Brouwerij Vanden Bussche, met dank aan Luigi, Fausto, Jan en Henri

Opnieuw leven in Ardooise Brouwerij Vanden Bussche, met dank aan Luigi, Fausto, Jan en Henri

Geschreven op 3 juni 2024 om 10:07 door Mario De Wilde

Net geen 50 jaar nadat de productie er stopgezet werd, komt er letterlijk opnieuw leven in Brouwerij Vanden Bussche in Ardooie. De broers Luigi (30) en Fausto (24) Coco, hun neef Jan de Kezel Vanden Bussche(30) -alle drie afstammelingen van de brouwersfamilie die onder meer voor het befaamde Ardos-biertje tekende- en kameraad Henri Guillierme (19) openen van half juni tot eind september op de koer en in de mouterij van de beschermde brouwerijsite in hartje Ardooie de zomerbar Bardos.

“Helemaal in lijn met onze familiegeschiedenis zal je hier ook kunnen proeven van een eigen biertje”, aldus Luigi. De geschiedenis van brouwerij Vanden Bussche gaat terug tot in 1813. Maar er werd al langer bier gebrouwen vlakbij het Ardooise Marktplein. De toenmalige brouwerij werd gerund door Germanus Ignatius de la Rue. Hij stapte dat jaar in het huwelijksbootje met Isabelle Theresia Vanden Bussche. Hun zoon, Louis Béninge, was de eerste Vanden Bussche aan het roer van de brouwerij. Het familiebedrijf ging over van generatie op generatie en was gekend voor bier zoals Ardos, Busard, Extra Blond, Blond tafelbier,…

“In 1976 zag Ghislain Vanden Bussche, de oudste broer van mijn grootvader, zich verplicht om de brouwactiviteiten stop te zetten”, weet Luigi Coco. “Van hieruit werd er wel nog jaren een drankenhandel gerund, maar ondertussen staat de site, deels beschermd als monument en deels als dorpsgezicht, al jaren grotendeels leeg. Eventjes had een kunstenaar hier z’n atelier en er vonden een tweetal expo’s plaats. Maar ondertussen is het al zo’n 15 jaar geleden dat de brouwerij nog eens toegankelijk was.” De site, bestaande uit een statige brouwerswoning met tuin een kapel en de naastgelegen brouwerijgebouwen met koer, is wel altijd eigendom gebleven van de familie. “Dat vinden we belangrijk”, zegt Luigi. “Bovendien heeft deze site enorm veel potentieel. De familie weet nog niet meteen welke toekomst ze eraan wil geven, maar is er van overtuigd dat de vroegere brouwerij zeker haar laatste adem nog niet uitgeblazen heeft. Net om deze plek wat bekendheid te geven en in de kijker te zetten, hebben wij het plan opgevat om hier een zomerbar te openen.” ‘Wij’, dat zijn Kortrijkzanen Luigi en z’n broer Fausto, hun neef Jan de Kezel uit Dentergem en kameraad Henri Guillerme die ook in Kortrijk woont.

Vakantie in eigen dorp

Al sinds februari zijn zij druk in de weer met de voorbereidingen om straks Bardos, een overduidelijke knipoog naar het iconische roodbruine bier Ardos, te openen. “Eerst hebben we het administratieve luik zoals de omgevingsvergunning op orde gebracht, en sinds midden april zijn we volop bezig met de opbouw van onze zomerbar”, weet Henri. “Die opent op vrijdag 14 juni en blijft open tot eind september. We weten alle vier wel van aanpakken. We hebben een achtergrond in de scouts dus we weten wat organiseren is en bovendien kriebelt ook het ondernemerschap bij alle vier. We zijn bovendien ook het gemeentebestuur dankbaar voor de steun en het vertrouwen die ze ons geven.” Bardos wordt in eerste instantie een outdoor verhaal, op de koer van de oude brouwerij. “Maar de mouterij houden we achter de hand als alternatief als het weer tegenzit. Ook voorzien we sowieso binnen als buiten speelmogelijkheden voor de kinderen.” Want dat is klaar en duidelijk: Bardos wordt dan wel een uiterst gezellige plek maar geen fuifplek. “We zullen geopend zijn op vrijdag vanaf 16:30 uur, op zaterdag vanaf 14:00 en zondag vanaf 11 uur en om 22 uur gaat de poort telkens dicht. Ook luide muziek is hier geen optie. Zo willen we ook voorkomen dat we hinder veroorzaken voor de buurt. We mikken op wielertoeristen, gezinnen met kinderen, de Ardooienaars,… eigenlijk iedereen die vakantie wil vieren in de gemeente en in een authentiek kader.”

Eigen biertje

En daar horen natuurlijk een hapje en een drankje bij. “Het Ardos-bier opnieuw tot leven wekken was op vandaag geen optie. Maar zeg nooit nooit”, lacht Luigi. “Ardos moet twee à drie jaar nagisten. Dat was dus geen optie met het oog op volgende maand. Maar we pakken wel uit met een eigen biertje. Jan is hobbybrouwer en maakt een beperkte oplage van 1.500 flesjes blond Ardos bier. Niet het origineel dus, maar een vlot drinkbare hoppie blond met een etiket geïnspireerd op het logo van de zomerbar. Verder zullen we van alles wat hebben: een mooie en originele lijst frisdranken, bieren van brouwerij Omer Vander Ghinste, maar ook lekkere wijn en bubbels , … Voor de kleine honger voorzien we een bourgondische tapasplank, met zowel vlees als kaas en ook ijsjes voor de kinderen.” Het viertal kijkt trouwens ook al verder dan deze zomer. “We starten dit jaar voorzichtig, maar als het van ons afhangt dan krijgt Bardos zeker een vervolg. Volgend jaar willen we het al iets groter aanpakken en het is de uiteindelijke bedoeling om de zomerbar drie jaar op een rij de kop te laten opsteken.” (Met dank aan Charlotte Degezelle).

Meer info via https://www.instagram.com/bardos_ardooie/. Ook wie geïnteresseerd is om de oude brouwerijsite op een structurele manier nieuw leven in te blazen, kan contact opnemen via die Instagrampagina.

3 reacties

marijke.remmerie
Geschreven op 2024-06-06 14:08:38
Top, een mooie locatie. Succes alvast. Ardooie LEEFT!
Luigi Coco
Geschreven op 2024-06-04 22:32:46
Bedankt voor het fijne artikel @Mario De Wilde en @Charlotte Degezelle. Wij hebben er alvast zeer veel zin in! Iedereen welkom vanaf 14 juni!
Bart Demasure
Geschreven op 2024-06-04 17:33:48
Prachtig initiatief in onze straat. Ik zie heel graag het ondernemerschap met een sterke ondernemingsgeest. Dit belooft een prachtig initiatief te worden!!!! We zien ernaar uit en leven er al naartoe. Succes!!!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.