Home > Open Monumentendag in De Panne. Bezoek enkele exclusieve villa’s in de charmante Dumontwijk

Open Monumentendag in De Panne. Bezoek enkele exclusieve villa’s in de charmante Dumontwijk

Geschreven op 8 september 2019 om 10:47 door Gino Ester

De dienst Cultuur neemt in samenwerking met particuliere eigenaars en verenigingen deel aan de 31ste editie van de Open Monumentendag. Vandaag zondag 8 september openen enkele uitzonderlijke belle epoque en interbellumvilla’s in de Dumontwijk opnieuw de deuren voor het grote publiek. De sfeer van deze woningen is altijd warm en knus en is terug te leiden tot de tijd waarin het eenvoudige geluk binnen de eigen kring primeerde.

Villa ‘My Corner’, Visserslaan 28

14.00u-18.00u

De modernistische villa ‘My Corner’ wordt in 1937 gebouwd voor een Franse familie onder leiding van architect Louis Legein. Typerend voor het modernisme zijn onder andere de horizontale (raam)registers, de verwijzingen naar de pakketbootstijl en het platte dak. Ondanks het strakke ontwerp weet de architect een zekere speelsheid in de gevelritmiek te verwerken. Kenmerkend voor deze periode is eveneens de aanwezigheid van een garage. De villa werd dit jaar gerenoveerd.

Villa Nano-Nanine, A. Dumontlaan 26

10.00u-12.00u en 13.30u-18.00u

Gelijkvloerse en eerste verdieping (galerijgedeelte) – Vrije toegang

Dit fascinerende hoekhuis uit 1936 is eveneens een ontwerp van architect Louis Legein en vormt één geheel met villa Simone, Andrée, Paul (Visserslaan 26). Kenmerkend bij dit hoekhuis is de eigenzinnige en spitsvondige vermenging van art deco, modernistische en pakketbootstijlelementen. Het gebruik van cimorné is eveneens typerend voor deze architect. Vandaag wordt een deel van het gebouw door kunstgalerij Amagoya ingepalmd die er met regelmaat tijdelijke tentoonstellingen in organiseert.

C-Hotels Continental, Duinkerkelaan 11

13.30u-18.00u

Vrije toegang

Muzikale intermezzi door Lore Deweerdt (piano/dwarsfluit) en Enya Coffyn (dwarsfluit) van 13.45u tot 14.15u en van 17.00u tot 17.30u

Het imposante en markante oorspronkelijke hotel Continental met een gevel in eclectische stijl wordt in 1904 door de architecten Albert en Alexis Dumont gebouwd. De gevelritmering wordt bepaald door middel van de verschillende bouwmaterialen en de in– en uitspringende muurgedeelten waaronder erkers. De art nouveau invloed is duidelijk zichtbaar in de gebogen lijn van de roedenverdeling. Het hotel wordt na de Tweede Wereldoorlog een vakantiehuis. Na jarenlange leegstand werd het dit jaar door C-Hotels Group gerenoveerd en naar zijn oorspronkelijke functie van hotel teruggebracht, met behoud van de originele interieurelementen.

Voormalige woning van Dr. Vandaele, A. Dumontlaan 15

10.00u-12.00u en 13.30u-18.00u

Deze woning met praktijk wordt in 1936 gebouwd in opdracht van Dr. Kamiel Vandaele in eclectische stijl met art deco-invloeden. Het gebouw, dat gekarakteriseerd wordt door een hoektoren, rust op een sokkel en is vooraan te betreden via een prachtige voordeur. Het grondplan is opgebouwd uit een centrale vestibule waarrond zich de diverse vertrekken bevinden. In het interieur springen het marmer en smeedijzer van de hal en de trap in het oog, de parketvloeren en vooral ook de originele glasramen van de Brugse glazenier Frederic Roderburg.

Villa Les Clarines, Kykhillweg 22

10.00u-12.00u en 13.30u-18.00u

Architecten Albert en Alexis Dumont realiseren rond 1910 deze cottagestijl-villa. Karakteristiek is dat de villa langs de helling van een duin wordt gebouwd. Verder vinden we er de volgende typische kenmerken: het veelvuldig gebruik van beschilderd houtwerk, het spelen met het dakvolume en het opluisteren van de gevel met in- en uitspringende muurpartijen. Recent werd de villa gerenoveerd met behoud van de originele interieurelementen.

Villa Tamarix, Bortierlaan 10a

10.00u-12.00u en 13.30u-18.00u

Gidsbeurten om de 30 minuten

In 1896-1897 bouwt architect Albert Dumont deze zichtbepalende villa in de typische cottagestijl voor Gustave Migeotte uit Elsene. Villa Tamarix is dan meteen ook één van de oudste villa’s van de Dumontwijk. De oorspronkelijke ingang van de villa bevond zich aan het huidige Koning Albertplein. De cottagestijl is hier gemakkelijk te herkennen aan onder andere de vele in- en uitsprongen in het bouwvolume. Hierdoor krijgt elke gevel een eigen karakter en uniformiteit wordt vermeden. Tijdens de Open Monumentendag is de woning niet toegankelijk, maar te bezichtigen vanuit de omheinde tuin.

Villa Anita (thans hotel Anita, annex hotel villa Escale), Geitenweg 5

14.00u-18.00u

Gelijkvloerse verdieping

Bij de aanleg van de zeedijk werd het duinareaal grotendeels afgegraven. Aan het westelijke einde van de zeedijk bleef één duin bewaard, de ‘Witte Berg’, waarop omstreeks 1900 een imposante rij met belle epoque-villa’s in eclectische stijl verrijst. Vandaag zijn de gebouwen individueel beschermd als monument en is de huizengroep het grootste bewaarde geheel van historische villa’s met zicht op zee aan onze kust. Villa Anita werd enkele jaren geleden door het architectenbureau Vanbecelaere en Hauspie bvba uit Veurne omgevormd tot een kleinschalig hotel met vier hotelsuites. De voorgevel werd in zijn oorspronkelijke staat gerestaureerd en bij de binnenrenovatie werden ook de originele interieurelementen, zoals de schouwen, de houten vloeren en de deuren, behouden. Aan de achtergevel werden de oorspronkelijke elementen behouden in contrast met de nieuwe liftkoker, bekleed met natuurleien.

Voormalige vissershuisjes / Retrohuis ‘De Viswinkel’, Kasteelstraat 52-54

9.00u-17.00u

Vrije toegang

Gelegen in de voormalige ‘Scharbielliedreve’ (de straat werd immers verhard door de gezeefde as (‘scharbielje’) van de kolenkachels), is deze eenvoudige en sobere woning gegroeid uit twee vissershuisjes van de tweede generatie uit de jaren 1920. In de jaren 1950 werd hier een vishandel uitgebaat door wijlen Georges Vanzeebrouck. Het originele meubilair met onder andere de karakteristieke toonbank en een muurversiering in keramiek is nog steeds aanwezig. Georges Vanzeebrouck baatte er ook een ijshandel en een kleine artisanale visrokerij uit. In het Retrohuis ‘De Viswinkel’ kom je alles te weten over het oude vissersdorp en de vroegere visserij. Je vindt er scheepsmodellen, 700 foto’s en allerhande voorwerpen.

Oude tramstelplaats van De Lijn, Loskaai 15

10.00u-18.00u

Vrije toegang

Dit tramdepot uit 1936, opgetrokken in art decostijl, werd in 1957 omgebouwd tot busstation, met behoud van het middenspoor. In 2004 werd het opnieuw tot tramstelplaats omgevormd. Het depot herbergt vandaag een deel van het functioneel rollend erfgoed van De Lijn. De trams worden gerestaureerd en onderhouden door de vrijwilligers van TTO-Noordzee vzw. De zomertentoonstelling dit jaar gaat over het transport van trams en spoorwegrijtuigen over de baan van vroeger tot nu. Eveneens is er een nieuwe collectie van miniatuurtrams te bewonderen. Buiten op de stelplaatskoer zijn diverse historische tramstellen te bezoeken. Verder is er een boekenverkoop over het openbaar vervoer, waarbij een groot aanbod aan boeken, postkaarten en tijdschriften voorhanden zijn. En napraten kan bij een drankje in de ‘Tram-bar’.

Veertiende Tramfestival, Loskaai  

10.00u-18.00u

Vrije toegang

Ter gelegenheid van de Open Monumentendag houdt TTO-Noordzee vzw haar veertiende Tramfestival. Historische en nostalgische tramvoertuigen rijden verschillende trajecten, zoals De Panne – Nieuwpoort, De Panne – Sint-Idesbald en De Panne – Adinkerke. Bij mooi weer kan meegespoord worden in een open aanhangrijtuig. Kom dus zeker genieten van dit Tramfestival, want er is voor elk wat wils en de tramritten sluiten op elkaar aan, zodat je nooit ‘de tram mist’.

‘Erfgoed? Wat is dat eigenlijk?’ (erfgoedspel voor families en andere geïnteresseerden)

Villa Le Chalutier, Bortierlaan 25

10.00u-12.00u en 13.30u-17.30u

Op de Open Monumentendag zetten we de deuren van villa Le Chalutier open en dagen we je uit om samen met je familie op zoek te gaan naar wat ‘erfgoed’ is. Het is een begrip dat je misschien niet direct kan definiëren, maar erfgoed vind je overal! Of het nu gaat om landschappen, gebouwen, verhalen, dialectwoorden of gebruiksvoorwerpen … Speel het spel in de atelierwoning en kijk nooit meer op dezelfde manier naar de oude typemachine van je opa, die ‘stomme steen’ in de vitrinekast van het museum en alle mooie gebouwen die je tegenkomt op je wandeling in de Dumontwijk.

Duik in de uitzonderlijke historische tentoonstelling ‘Architect Louis Legein (°1903, Adinkerke – †1971, De Panne)’

Gemeentehuis, Zeelaan 21

10.00-18.00u

In de periode 1930 – 1970 realiseerde architect Louis Legein een uiterst interessant, omvangrijk en divers architecturaal oeuvre. In deze tentoonstelling wordt aan de hand van bouwplannen, documenten, oude postkaarten en foto’s de evolutie in zijn architectuuropvatting geschetst. Vóór de Tweede Wereldoorlog realiseerde hij woningen die bij de art deco, het modernisme en de pakketbootstijl aansloten. Vanaf de jaren 1950 schakelde hij over naar bungalows of kleine villa’s, meestal met rieten dak, gele gevelstenen en bruin verniste ramen met loodglaswerk. Een uitzonderlijke tentoonstelling over een tot op vandaag onterecht onderbelicht en veelzijdig architect.

Jonge speurneuzen ontdekken de fantasierijke gebouwen van architect Louis Legein

Naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Architect Louis Legein (°1903, Adinkerke – †1971, De Panne)’ in het gemeentehuis, organiseert de dienst Cultuur nog tot 28 september een leuke familiezoektocht. Zo komen families op een gemakkelijke en laagdrempelige manier in contact met de fantasierijke gebouwen van lokaal architect Louis Legein. Deelnemingsformulieren zijn tijdens de Open Monumentendag verkrijgbaar in het gemeentehuis en ieder opengesteld monument. De hoofdprijs heeft een waarde van € 150. Voor de meest recente informatie verwijzen we naar de website www.depanne.be/openmonumentendag. Op 8 september is de Open Monumentenbrochure van de dienst Cultuur in elk opengesteld monument gratis te verkrijgen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.