Home > Op donderdag 21 maart vliegt laatste piloot met Downsyndroom over Vlaanderen

Op donderdag 21 maart vliegt laatste piloot met Downsyndroom over Vlaanderen

Geschreven op 14 maart 2019 om 17:19 door Mario De Wilde

Volgende donderdag 21 maart is het Wereld Downsyndroomdag. Op deze dag zal de laatste piloot met Downsyndroom opstijgen vanaf de luchthaven van Kortrijk-Wevelgem. Hij vliegt de Meridiaan van de Trisomie af, met achter zich een gigantisch rood spandoek. De actie stimuleert het debat over maatschappelijk evoluties t.g.v. medische technologische innovaties.

Meridiaan verwijst naar chromosoom 21

De Meridiaan van Trisomie ligt op 3° 21” 0’ – een verwijzing naar Trisomie en chromosoom 21. Ze strekt zich uit over het grondgebied van elf West-Vlaamse gemeenten (zie kaart onderaan). De burgemeesters van deze gemeenten zullen op het moment van overvliegen een symbolisch rood lint doorknippen. Rood, de kleur van bloed… en correcties. De actie gaat uit van de beweging United Perfection, die Vormingplus MZW, Konekt vzw, Kunstenaarscollectief Het Pakt, vzw Wit.h en het expertisecentrum sociale innovatie van de Hogeschool Vives samenbrengt. Ze vraagt aandacht voor de ingrijpende maatschappelijke evoluties die ontstaan door medische technologische innovaties. Een voorbeeld van zo’n innovatie is de NIP-test, een prenatale screening die zwangere vrouwen kunnen laten uitvoeren, om te bepalen of hun kind Downsyndroom kan hebben. De test biedt kansen en mogelijkheden, maar stelt mens en maatschappij ook voor nieuwe moeilijke (ethische) vragen:

• Wanneer spreken we van een (im)perfect kind?
• Kunnen we ervoor kiezen om beperkingen te aanvaarden?
• In welke maatschappij willen we in de toekomst leven?

Geen waardeoordeel, wel een maatschappelijk debat
United Perfection spreekt zich niet uit voor of tegen de NIP-test. Het wil een genuanceerd maatschappelijk debat stimuleren over de ethische en emotionele dilemma’s waarmee we als mens en samenleving geconfronteerd worden bij het doorvoeren van medische technologische evoluties zoals de NIPT.

Programma
•9u30: Verwelkoming en kennismaking met de piloot.
Locatie: Kortrijk Wevelgem International Airport
•Toelichting door de woordvoerders van United Perfection en Bloedtest. Ondertussen brengt de piloot alles in gereedheid om op te stijgen.
•Vliegtuig stijgt op.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.