Home > Op 8-9 maart veiling in Brugge van gastenboeken van sterrenchef en atlas van Koningin Elisabeth

Op 8-9 maart veiling in Brugge van gastenboeken van sterrenchef en atlas van Koningin Elisabeth

Geschreven op 2 maart 2024 om 06:33 door Mario De Wilde

Bij Van de Wiele in Brugge worden komende vrijdag gastenboeken van sterrenchef Abel Bernard geveild. Van 1954 tot 1969 had chef Bernard het restaurant “Le Petit Bedon” in de rue Pergolèse in Parijs (twee michelinsterren), waar de groten der aarde over de vloer kwamen, zoals Yves Saint Laurent, prins Albert en prinses Paola, Moïse Tchombe, René Goscinny et Uderzo, Dali, Jacques Brel, Gina Lollobrigida, Grace Kelly, Audrey Hepburn …. Ook de jonge Adamo kwam er genieten van de culinaire hoogstandjes, zoals zijn befaamde foie gras. Via korte tekstjes, tekeningen en foto’s komen de glamoureuze jaren ’60 helemaal terug tot leven.

Later verhuisde chef Bernard naar Brussel waar hij “La Cravache d’Or” (twee sterren) runde van 1972 tot zijn failliet en sluiting en in 1988. In Brussel kwamen striptekenaars Hergé en Marc Sleen langs, ook kunstenaars Folon en Paul Delvaux, alsook Leopold III en prinses Liliane. Gert Van Hecke van de Karmeliet leerde er de kneepjes van het vak.

Het gastenboek van de “La Cravache d’Or” wordt geschat op 6000 à 9000 euro, deze van “Le Petit Bedon” op 5000 à 7000 euro. (loten 306 & 307)

Op vrijdag 8 maart komt moderne Belgische kunst aan bod, zoals grafiek van Paul Delvaux, James Ensor, Luc Peire, Panamarenko… Ook schilderijen van Henri-Victor Wolvens, Willem Van Hecke, Armand Jamar, Floris Jespers enz.

Op zaterdagvoormiddag is er een uitzonderlijk hoofdstuk met manuscriptkaarten uit de 17de en 18de eeuw. Deze beelden de fortificaties af van steden uit onze lage landen, zoals Antwerpen, Gent, Ieper, Namen, Charleroi, Calais enz. De zijn getuige van de Franse militaire campagnes in onze streken. (loten 734-758)

In de namiddag wordt een prachtig verlucht getijdenboek te koop aangeboden. Het getijdenboek (lot 860) werd vervaardigd rond 1500 door het atelier van de bekende Franse boekverluchter Robert Boyvin. Het is verlucht met o.a. prachtige kalenderboorden die de werken en de sterrenbeelden van elke maand afbeelden. Verder ook elf paginagrote miniaturen, waaronder een van David en Abigail. De schatting van het handschrift is € 40.000 – 60.000. In de rubriek handschriften verder ook interessante fragmenten vanaf de 11de en 12de eeuw.

Er komt uitzonderlijk ook een stuk van de bibliotheek van Leopold III terug op de markt, waaronder de beruchte atlas waarin koningin Elisabeth bijhield hoe de geallieerden oprukten na D-Day. (loten 1053-1069)

Waar? Van de Wiele Auctions, Groeninge 34, 8000 Brugge

Meer info op www.vdw-auctions.com

Contact: Nathalie Van de Wiele – tel. 050 49 07 69

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.