Home > Op 70 plaatsen is de straatverlichting in Izegem defect. Stad komt ter hulp

Op 70 plaatsen is de straatverlichting in Izegem defect. Stad komt ter hulp

Geschreven op 30 september 2020 om 15:16 door Mario De Wilde

Op zowat zeventig (70!!!) locaties in Izegem, voornamelijk in Emelgem, is de straatverlichting defect. De stad plande reeds een grootschalig project om tegen 2030 overal in Izegem de straatverlichting (ongeveer 5500 lichtpunten) te vervangen door nieuwe ledtoestellen. Die omschakeling neemt enige tijd in beslag. In tussentijd worden de defecte toestellen vervangen door gerecupereerde toestellen.

Heel wat straatverlichting in Izegem bestaat uit gasontladingslampen type lage druk Natrium LDNa. Dat zijn de donkeroranje lampen. “Een groot aantal van deze lampen in onze stad zijn defect. Dit type lampen is echter niet meer te verkrijgen”, legt schepen van openbare verlichting Caroline Maertens uit. Het plan voor de verledding van de straatverlichting ligt klaar. Tegen 2030 worden de oude lampen vervangen door nieuwe en energiezuinige ledtoestellen. Het verbruik van een ledlamp ten opzichte van een gasontladingslamp is veel minder én de levensduur is een stuk langer. “Maar het volledig overschakelen van de klassieke naar ledverlichting vraagt een studie vooraf, in samenwerking met Fluvius. Pas daarna kan de stad de nieuwe toestellen bestellen”, zegt schepen Caroline Maertens.

Als tussentijdse oplossing zal de stad gerecupereerde toestellen plaatsen, tot de inhaalbeweging tot ledlampen is gemaakt. “Dat is positief voor de verkeersveiligheid: de straten zullen opnieuw verlicht worden. En dat is nodig, nu we de herfst ingaan”, vertelt de schepen. De defecte lampen worden vanaf volgende week vervangen.

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.